
Kommuner skruer op for lyntest
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Der er flere mobile lyntest fra private leverandører til rådighed end tidligere oplyst, skriver KL i en pressemeddelelse, og opfordrer nu kommunerne til at få fingrene i den ubrugte testkapacitet. Det sker samme dag, som justitsministeriet i en pressemeddelelse kom med en kraftig opfordring til kommunerne om i højere grad at gøre brug af de private leverandørers kapacitet.
– Vi blev i går orienteret om, at der er mange flere tests hos de private udbydere, end tidligere oplyst. Så nu har vi opfordret kommunerne til at rekvirere så mange tests, som det overhovedet er muligt at få fat på. På den måde kan vi få flest muligt medarbejdere testet på plejehjem, døgninstitutioner og dagtilbud. Og så har både vi og sundhedsmyndighederne en opgave i at kommunikere, at kviktesten er et godt alternativ til PCR-testen, så vores medarbejdere har mod på at tage den, siger KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S).
Justitsministeriet oplyste i går onsdag, at regeringen og regionerne har opbygget en stor testkapacitet fra private leverandører af lyntest som supplement til de offentlige teststeder. Samtidig oplyste ministeriet, at leverandørerne melder om "meget betydelig ledig testkapacitet, som kommunerne ikke bruger".
– Jeg vil derfor gerne komme med en kraftig opfordring til kommunerne om at gøre brug af den løsning og hurtigst muligt at få de mobile testenheder ud. Vi kan ikke ramme alle daginstitutioner eller alle plejecentre i Danmark, men der er ledig testkapacitet. Det er gratis – det er bare om at komme i gang, sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) i pressemeddelelsen.
Ministeriet indkaldte desuden landets borgmestre til møde i dag torsdag med flere ministre. Mødet skal ifølge ministeriet handle om kommunernes brug af lyntest.
Fra KL's side modtages mødeindkaldelsen med forhåbninger om en teststrategi, siger KL-formand Jacob Bundsgaard.
– Det understreger igen behovet for en klar strategi for, hvem der gør hvad og hvornår i forhold til test. Det håber vi meget på, at regeringen vil løfte sløret for på mødet i dag. Alle er nødt til at tage ansvar i forhold til at få den stærkt øgede testning af kommunale medarbejdere til at lykkes, så vi kan holde smitten fra døren, siger han.
Når kommunerne får fat på den øgede testkapacitet skulle det gerne gøre det muligt at teste det kommunale frontpersonale i endnu høj grad end nu. Og ligesom justitsministeren gør, opfordrer KL-formanden også de kommunale ansatte til at tage imod tilbuddet om at blive testet oftere.
– I kommunerne skal vi være fleksible i forhold til at få flest muligt testet. Vi kan selvfølgelig ikke tvinge personalet til at lade sig teste. Det er frivilligt. Men det er utroligt vigtigt, at vi passer på vores mest sårbare, som risikerer at blive alvorligt syge af covid-19. Vores medarbejdere gør en kæmpe indsats for at hjælpe andre, så vi skal også at passe på dem. Kviktest er et af de redskaber, vi har. Og det skal vi benytte os af, siger Jacob Bundsgaard.
Den private testkapacitet i form af mobile testcentre, der kan køre ud i landet og teste folk, er for tiden på 30.000 daglige test. Kapaciteten vil ifølge Justitsministeriet blive øget til 60.000 test om dagen fra februar måned. Ifølge KL har kommunerne tidligere fået oplyst, at kapaciteten af de mobile testenheder var på 14.000 daglige test. jki@kl.dk