
Ansat tippede tilsynet anonymt: Chefen bad afdeling spare 100.000 kroner på udsatte børn
tekst Mads Brandsen
”Alle skal gennemgå deres sagsstammer og finde aktuelle besparelser for 100.000 kroner.”
Sådan lød det, da centerchef Mads Larsen i Guldborgsund Kommunes familieafdeling sendte en mail til alle sine medarbejdere den 17. november.
I mailen skriver han samtidig, at besparelserne kan findes ved at slette dobbeltforanstaltninger eller ved hjemgivelse – det vil sige at sende et anbragt barn tilbage til den familie, det er fjernet fra.
Det er klart ulovligt at vurdere familiesager ud fra økonomi – og det er centerchefen tilsyneladende godt klar over.
”(…) Det er meget vigtigt for mig at pointere her, at økonomi IKKE kan være jeres begrundelse, når I skriver afgørelser. Økonomi er altid en præmis, men det er jeres faglige vurdering, der danner baggrund for afgørelsen”, skriver han og fortsætter:
”Bare så vi ikke igen kommer ud i noget med, at nogen har begrundet ophør af indsatser med ”Chefen har besluttet, at alle skal spare penge”.
Dagen efter skrev centerchefen en ny mail, hvor han korrigerede sig selv.
En anonym medarbejder har efterfølgende sendt den første mail fra centerchefen til det kommunale tilsyn i Ankestyrelsen, der nu har bedt kommunen forklare sig.
”Vi beder byrådet om særligt at redegøre for, hvordan byrådet sikrer, at borgerne får den hjælp, de har ret til efter lovgivningen, herunder at der ikke træffes ulovlige afgørelser over for borgerne. Vi beder desuden byrådet om at redegøre for, at der i den vedhæftede henvendelse ses en instruks i Guldborgsund Kommune, Center for familie og forebyggelse om, at der kun må være én foranstaltning i gang pr. sag”, skriver tilsynet blandt andet.
Her er den centrale del af mailen fra centerchefen. Screenshot: Ankestyrelsen.
Byrådsmedlem René Christensen (DF), der også sidder i Folketinget, blev rystet, da han læste sagen på torsdagens dagsorden til byrådsmødet, hvor politikerne skal tage stilling til svaret til Ankestyrelsen.
– Da jeg læste dagsordenen, tænkte jeg, at det da ikke kunne passe. Det er jo helt vildt at skrive sådan til medarbejderne, siger han til Danske Kommuner.
Forvaltningen lægger op til at skrive til tilsynet, at ”byrådet erkender, at der med de første instrukser er begået ulovlig forvaltning, men dette korrigeres allerede dagen efter og flere gange hen over de følgende uger” og at ”det understreges (…), at eventuelle tilpasninger først og fremmest skal ske på baggrund af rådgivernes konkrete socialfaglige vurderinger.”
Samtidig afviser forvaltningen i udkastet, at kommunen sætter skøn under regel. Hver sag skal vurderes – og det vil være ulovligt, hvis man på nogen måde sætter vurderingerne i system.
Men det er ikke nok for René Christensen, at forvaltningen lægger sig fladt ned.
– Jeg vil have en undersøgelse, så vi får afdækket, om vi har en dårlig kultur i forvaltningen. Det er vores ansvar, at butikken bliver driftet rigtigt. Dansk Folkeparti vil derfor stille et ændringsforslag på torsdag, hvor vi vil have tilføjet i svaret til tilsynet, at vi udarbejder en undersøgelse. Om den så skal laves af nogle eksterne, må vi drøfte senere, siger han.
Har du tillid til den pågældende centerchef?
– Det er alt for tidligt at forholde sig til. Jeg ved, at vedkommende ikke var ansat i 2014, da afdelingen kom med nogle spareforslag, der viste sig at være ulovlige. Det tricker mig, for så tænker man, om vi har en forrået kultur. Man kan også læse det som en chefs råb om hjælp. Der er mange spørgsmål, og dem vil jeg gerne have besvaret i en undersøgelse. Vi kan i hvert fald ikke nøjes med at sende det svar, forvaltningen lægger op til, siger René Christensen.
Det mener formanden for børn-, familie- og uddannelsesudvalget Simon Hansen (S) nu godt, man kan.
– Det er ren Christiansborg-snak at ville lave en undersøgelse. Det er sådan noget, Christiansborg-politikerne sætter i gang, når de ikke kan blive enige. Jeg mener sagtens, vi kan sende det svar til Ankestyrelsen. Vi lægger os fladt ned i forhold til den mail, der har en sprogbrug og en tone, der er helt uacceptabel. Så kan det godt være, vi skal undersøge hvorfor, men det behøver vi ikke skrive i brevet til tilsynet, siger Simon Hansen.
Så du er åben for en undersøgelse, men vil bare ikke skrive det til tilsynet?
– Jeg synes, det er fint, at vi finder ud af, hvad der er op og ned, men jeg har svært ved at se, hvilken forskel en undersøgelse skulle gøre i forhold til tilsynet. Jeg er helt sikker på, at vi får et kæmpe gok i nødden af tilsynet for, at den mail overhovedet er blevet sendt.
Har du tillid til den pågældende centerchef?
– Jeg har ikke tillid til den måde, han har sendt mails ud på. Det skal aldrig ske igen. Det skal vi have en drøftelse om. Jeg synes ikke, det er det rigtige at diskutere via medierne. Det her er ved at nærme sig en personalesag, og hvis man udtrykker mistillid til en chef, udtrykker man reelt mistillid til direktionen. Den slags hører hjemme i økonomiudvalget og ikke i pressen. Jeg ved ikke helt, hvad René Christensen vil opnå ud over en personjagt.
Er der en dårlig kultur i familieafdelingen?
– Det kan jeg ikke svare på. Der har været udskiftninger både blandt medarbejdere og ledere, og vi har haft store udfordringer på det område i hele kommunens levetid. Der er givetvis noget, vi fortsat skal arbejde med. Men jeg savner, at Dansk Folkeparti kommer på banen med, hvad de vil sætte i stedet, siger Simon Hansen.
Danske Kommuner har onsdag været i kontakt med Guldborgsund Kommune, der oplyser, at forvaltningen ikke har nogen kommentarer til sagen, før den har været politisk behandlet i byrådet. Det sker i et virtuelt møde torsdag. mdbr@kl.dk