Smitten stiger blandt udsatte i København
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Hidtil har Københavns udsattemiljø været forskånet for udbredt coronasmitte. Men nu er udvikling vendt, og smitten stiger blandt hjemløse, misbrugere og borgere på herberger i hovedstaden. Det siger Københavns Kommunes socialborgmester, Mia Nyegaard (R).
– Situationen er alvorlig. Alene på ét enkelt opholdssted blev 26 personer testet positive for corona i løbet af weekenden. Derfor har vi socialforvaltningen i Københavns Kommune ageret akut og fordoblet antallet af karantæne- og omsorgspladser til udsatte fra 20 til 40, siger Mia Nyegaard.
Socialborgmesteren vil nu have hjælp fra regeringen til at stoppe smittespredningen.
– Lige nu er der mange grupper i samfundet, som mener, at de skal først eller bare frem i vaccinekøen. Men jeg vil appellere kraftigt til socialminister Astrid Krag om, at hun tager smittesituationen i udsatte-miljøet i København, som blandt andet tæller 1.500 hjemløse, meget alvorligt, og gør sin indflydelse gældende over for sundhedsmyndighederne. Får smitten fat på gaden, kan den sprede sig med lynets hast og videre ud i hele samfundet, siger Mia Nyegaard og fortsætter:
– Det ér en svær opgave at prioritere den knappe vaccine-mængde. Det har jeg fuld forståelse for. Men her har vi altså at gøre med meget sårbare borgere, som har skrantende helbred. Selv om de måske kun er 40 år, er deres helbred som en 65-årigs. Vi skal være et samfund, der tager hånd om vores mest udsatte borgere.
De første vaccinedoser er blevet givet til plejehjemsbeboere over hele landet. Alle i den gruppe, som har sagt ja til at modtage vaccinen, er nu vaccineret. Personer med særligt øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb bliver løbende vaccineret, men er prioriteret efter ældre og frontpersonale. jki@kl.dk