
Lukkeliste mødes med modstand
tekst Mads Brandsen
Det var ikke nogen behagelig tidlig julegave, som ti af landets forbrændingsanlæg fik sidste år. De optræder på den såkaldte lukkeliste – en liste over de anlæg, der bør lukkes, fordi den samlede forbrændingskapacitet frem mod 2030 skal barberes ned med 30 procent som følge af, at vi alle skal til at sortere affaldet bedre.
Syv af anlæggene er drevet af kommunerne, mens tre af de lukningstruede anlæg – Hammel Fjernvarme, Aars Fjernvarme og Sønderborg Kraftvarme – alle er forbrugerejede, og de afviser at overgive sig frivilligt.
– Vi har allieret os med advokatfirmaet Horten for at undersøge, om man kan lukke forbrugerejede anlæg. Det mener vi ikke, man kan. KL har ingen bemyndigelse til at bestemme over os, lyder det fra Niels Haugaard, der er direktør for Hammel Fjernvarme.
##ContentBoxStart##261467##ContentBoxEnd##
En af landets førende eksperter indenfor forsyningsret, professor Bent Ole Gram Mortensen fra Syddansk Universitet, mener umiddelbart, at de tre forbrugerejede værker har en god sag.
– Når vi har at gøre med privatejede værker, får det hurtigt karakter af en ekspropriation. Jeg kan ikke se, hvordan man kan beordre dem til at lukke, hvis de overholder alle tilladelser, og jeg deler deres undren over, at KL melder ud, at nogle private anlæg skal lukkes, siger han.
Der er dog en mulighed. Folketinget kan i sidste ende beordre de tre anlæg til at lukke.
– Det vil dog medføre, at værkerne skal have erstatning. Og det plejer man ikke at være begejstret for, siger Bent Ole Gram Mortensen.
Hos Hammel Fjernvarme har man svært ved at se, at der i analysen, der ligger bag lukkelisten, er brugt de korrekte tal.
– Vi er et af landets mest effektive forbrændingsanlæg, der udelukkende opererer i et liberalt marked. Vi har konkurrencedygtige behandlingspriser på affald, der samtidig giver et af landets billigste fjernvarmepriser. Effektiviteten skyldes hovedsageligt, at vi har fjernvarme og affaldsforbrænding under samme tag, og der er stort set ingen, der udnytter energien i affaldet så godt, som vi gør. Som vi ser det, er vi kun havnet på listen, fordi vi ligger så tæt på Aarhus. Vores anlæg har stadig en stor værdi, siger Niels Haugaard.
Advokatfirmaet Horten ønsker ikke at kommentere, hvilke skridt man tager i sagen med henvisning til, at man ikke udtaler sig om konkrete kundeforhold.
KL har allerede tidligt i forløbet understreget, at lukkelisten ikke nødvendigvis er identisk med den endelige liste over anlæg, der skal lukkes. Frem til sommer skal kommunerne og staten drøfte listen politisk med henblik på at tilvejebringe en endelig liste. • mdbr@kl.dk