
Kommunale lønmodtagere forudser hårde overenskomstforhandlinger
tekst Gitte Johansen
Sent lørdag aften faldt overenskomsten for statens 195.000 ansatte på plads med en samlet økonomisk ramme på 6,75 procent i den treårige periode. Konkret er der 4,42 procent til lønstigninger, mens resten går til seniorbonus, kompetenceløft og diverse andre indsatser.
Rammen på det statslige område sætter et plejemærke for det økonomiske manøvrerum i kommuner og regioner, som i løbet af de næste 14 dage skal forsøge at nå i mål med deres aftaler.
Trods coronakrisen og opbremsningen i dansk økonomi kommer statens ansatte altså ikke til at opleve lønnedgang, men alligevel kan det blive vanskeligt at indfri forventningerne blandt de medarbejdere, der har stået i front under corona-krisen.
Resultatet får således på ingen måde FOA’s formand Mona Striib til at hæve armene i begejstring.
– Jeg har det, som om vi slået tilbage i Ludo til 2015. Tilbage til finanskrisen. Vi havde et ønske og en forventning om, at vi kunne lægge ud med en noget højere ramme, så det bliver en vanskelig øvelse på både det kommunale og regionale område, siger Mona Striib.
Heller ikke Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd og forhandler på det regionale område, finder aftalen prangende.
– Forventningerne er højere blandt sygeplejerskerne, der i et år nu har været med til at bære vores samfund igennem en historisk sundhedskrise. Det lægger et meget stort pres på de forhandlinger, vi fortsætter med i kommuner og regioner de kommende uger, hvor vi kæmper videre for et resultat, der kan fastholde og tiltrække medarbejdere, siger Grete Christensen.
Også hos pædagogerne er der en forventning om at få mere ud af forhandlingerne end de statslige kolleger, lyder det fra pædagogernes formand, Elisa Rimpler.
– Vi forventer, at de medarbejdere, som har stået forrest under coronakrisen og holdt hånden under samfundet – og det gælder i særdeleshed pædagogerne – kommer til at mærke den indsats på lønkontoen, siger hun. gij@kl.dk