
Lærere på smitteramt skole frygter genåbning
tekst Anna Törnqvist Jensen
Lærerne på Bjørnehøjskolen i Annisse Nord håber lige nu, at skolen kan vente med at åbne for de yngste elever til efter vinterferien. Det skyldes, at over 10 medarbejdere på skolen er blevet ramt af coronasmitte, og der også er tilfælde af den mere smitsomme cluster B117 iblandt. Det får lærerne til at frygte genåbningen af skolen på mandag.
– Lærernes udgangspunkt er, at de er meget bekymrede for det her udbrud, og de har forsøgt at appellere til, at man venter med at genåbne skolen til i uge 8. Det vil give 14 dage, som man kan bruge på at få nedbragt smitten og få den under kontrol. Man vil så kunne fortsætte med nødundervisning, som det er lykkedes at få til at fungere ganske tilfredsstillende – der er også tilfredshed blandt forældrene, og derfor kan lærerne også se idéen i, at man fortsætter det en uge mere, siger Henrik Pabst Vangmark, der er tillidsmand på skolen, og fortsætter:
– Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at der er elever, der jubler for at se hinanden igen, og der er forældre, der ønsker, at hverdagen melder sig igen. Jeg kan sagtens se krydsfeltet. Men det ville give noget mere ro i maven hos både personale og en stor del af forældrene, hvis man fortsatte nødundervisning i uge 6 og udnyttede vinterferien i uge 7 til at få smitten under kontrol.
Han tilføjer, at skolens ledelse tager bekymringen alvorligt, men at det ikke er op til ledelsen at beslutte, om genåbningen af skolen skal udskydes.
– Det er en beslutning, der skal tages meget højere oppe i systemet, siger Henrik Pabst Vangmark.
Smitteudbruddet har også bredt sig til en børnehave i naboejendommen, hvor der ifølge Henrik Pabst Vangmark er flere søskende til børn på skolen.
– Her er både børn og personale, der er smittet, og det er selvfølgelig bekymrende, konstaterer han og fortsætter:
– Lærerne har givet udtryk for, at de synes, det er uholdbart. Der er heller ikke noget, der typer på, at lyntest er iværksat fra mandag på trods af, at det er et af de instrumenter, der har været bragt i spil og vil gøre det en my mere sikkert og overskueligt at gå på arbejde.
Ifølge Henrik Pabst Vangmark har skolebestyrelsen samme ønsker som lærerne om at udskyde genåbningen af skolen.
– Man kan også forestille sig en anden model, hvor man venter et par dage med at genåbne, eller man åbner i kortere tid, kun hver anden dag, eller inddeler eleverne i nogle hold, siger tillidsmanden.
De medarbejdere, der er blevet smittet på skolen, var enten i skole til nødundervisning eller på skolen af andre årsager. Udover de coronasmittede er cirka 10 medarbejdere identificeret som nære kontakt og derfor i isolation. Som det er nu, kan Bjørnehøjskolen derfor ifølge Henrik Pabst Vangmark kun lige få enderne til at hænge sammen, hvis skolen skal genåbne mandag.
– Det giver utvivlsomt en personaleudfordring. Man kan jo hente personale fra andre dele af kommunen, som pt er hjemsendt og ikke kan arbejde hjemmefra, og det er en ledelsesopgave, hvordan man vælger at løse det. Men den genåbning, der er planlagt, er med fem lektioner om dagen, og det er der, som det er nu, kun lige akkurat dækning til, siger Henrik Pabst Vangmark.
Det har ikke været muligt for Nyhedsmagasinet Danske Kommuner at få en kommentar fra hverken forvaltningen i Gribskov Kommune eller borgmester Anders Gerner Frost (NG).