
Enhedslisten genbruger forslag i flere byråd
tekst Mads Brandsen
Det er sådan set ikke noget helt nyt fænomen, at Enhedslistens byrådsmedlemmer taler sammen og stiller samme medlemsforslag i en række byråd landet over.
Men det hører alligevel til sjældenhederne, at forslaget bliver vedtaget med et så solidt flertal, som det skete 4. februar, da 43 ud af Københavns Borgerrepræsentations 55 medlemmer stemte ja til et forslag fra Enhedslisten om at fritage skolerne fra nationale test i 2021 grundet coronakrisen.
Kun Venstre og Det Konservative Folkeparti stemte imod.
Når det gik så godt, skyldes det ifølge Gorm Gunnarsen (EL), der er medlem af børne- og ungeudvalget i København, at timingen var god.
– Det sad lige i øjet i forhold til, hvad der er behov for i tiden. Hvis man har den mindste berøring med skoleverdenen, ved man godt, at de nationale tests er en stor udfordring i den nuværende situation, siger han.
##ContentBoxStart##262164##ContentBoxEnd##
Dyb kritik af ministeren
Det er Enhedslisten i København, der har taget initiativ til forslaget, som er blevet drøftet på et møde i partiets kommunalpolitiske netværk. Her vender partiets omkring 100 byrådsmedlemmer, hvad der rører sig lokalt, herunder også hvilke forslag de hver især barsler med. I dette tilfælde har mange grebet den københavnske idé, hvilket er sket helt frivilligt.
Foruden forslagets indhold har den politiske situation i Borgerrepræsentationen også stor betydning for, hvordan det gik forslaget.
– Jeg kunne godt mærke, at der var en vis opbakning, men da Dansk Folkeparti så også ville være med, vidste jeg, at Socialdemokratiet også måtte stemme for. De kan ikke lide at blive stemt ned, siger han, hvis begejstring over, at netop en socialdemokratisk overborgmester bakker op, vanskeligt lader sig skjule.
– Det bygger jo på en dyb kritik af en socialdemokratisk minister, som siger, at testene skal gennemføres af hensyn til embedsværket. Det er noget posthumanistisk tomgangssnak, siger Gorm Gunnarsen.
Ministeren nægter at droppe de nationale test. Så hvad nytter forslaget egentlig?
– Det betyder noget, at en tiendedel af det kommunale Danmark siger fra. Det er et klokkeklart signal, siger han.
Venstres medlem af børne- og ungeudvalget i København, Jens-Kristian Lütken, er hverken begejstret for det konkrete forslag eller for Enhedslistens serie-forslag generelt.
– Enhedslisten er lidt nogle platugler, for de prøver at få det til at lyde, som om de nationale test forsvinder, hvis bare man vedtager dette forslag. Virkeligheden er, at Københavns overborgmester sender ministeren et brev, som hun er dybt uenig i. Det er i mine øjne ikke en seriøs måde at bedrive politik på, siger han.
Er det ikke fair nok, at man ønsker at sende et signal til regeringen?
– Enhedslisten er støtteparti for regeringen og har dermed en hel unik position. I stedet for at sende breve kan partiets politikere på Christiansborg drøfte alle mulige emner direkte med regeringen. Nu fremstår man bare som aktivister, siger Jens-Kristian Lütken.
Et slag i luften
I Kolding mener byrådsmedlem Benny Dall (EL) ikke, at Venstre er meget bedre selv. For år tilbage krævede Venstre-byrådsmedlemmer på tværs af landet nedsættelser af dækningsafgiften. Det var i den grad koordineret, mener han.
Han har valgt ikke at stille forslaget om fritagelse for de nationale test i Kolding Byråd.
– Jeg ville måske komme i avisen, men det ville være et kæmpe slag i luften. Jeg tror, de fleste i børne- og undervisningsudvalget, som jeg også sidder i, er imod de nationale test. Men forslaget ville ikke blive vedtaget, siger han.
Nogle af dine partifæller ville sige, at det også handler om at sende et signal til ministeren. Hvad siger du til det?
– Jeg copy-paster ikke bare. Jeg vil gerne lave noget om. Så kan det ikke nytte noget, at jeg bare stiller alle mulige forslag.
Benny Dall var et af de byrådsmedlemmer fra Enhedslisten, der for år tilbage stillede forslag om stop for kommunalt indkøb af varer fra de besatte områder på Vestbredden.
– Borgmesteren havde advaret mig om, at han ville afvise forslaget med henvisning til, at det er udenrigspolitik. Men jeg stillede det, fordi jeg kunne gøre emnet lokalt, og fordi vi så ville få en debat, jeg fandt vigtig, siger Benny Dall.
Hans partifælle i Køge, Niels Rolskov (EL), er meget på linje. Han mener, at de koordinerede forslag vidner om, at flere partimedlemmer i reglen tænker bedre end ét. Alligevel har han heller ikke tænkt sig at stille forslaget, som han har hørt om via det kommunalpolitiske netværk i partiet.
– Mon ikke efterhånden der har været så meget blæst om de nationale test, at det er nået helt ind til ministeriet, siger han.
##ContentBoxStart##262165##ContentBoxEnd##
K: Useriøst
Forslaget fra Enhedslisten er også stillet på Frederiksberg. Her er rådmand og medlem af undervisningsudvalget Laura Lindahl (K) ikke begejstret – hverken for indholdet eller fremgangsmåden.
– Jeg synes, det virker useriøst at sprøjte forslag ud på den måde. Og hvis Enhedslisten rent faktisk ville bremse de nationale test, ville det virke bedre, at partiets undervisningsordfører på Christiansborg tog fat i ministeren, lyder det fra Laura Lindahl, der har en fortid som folketingsmedlem.
Hun synes, Enhedslistens metode er trættende.
– Politik bliver for dumt på den måde. Det bliver et skuespil. Det bliver jeg træt af både som politiker og som borger, siger hun.
Kommunalbestyrelsen på Frederiksberg har sendt forslaget videre til undervisningsudvalget, der endnu ikke har behandlet det. • mdbr@kl.dk