
Kommunal indsats redder pårørende fra stress og depression
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Mere end 750.000 pårørende i Danmark er i risiko for selv at blive syge på grund af ekstra belastninger. Pårørende, der har deltaget i indsatsen ”LÆR AT TACKLE hverdagen som pårørende”, har oplevet et mærkbart løft i deres trivsel og oplever reduceret risiko for langvarig stress og depression. Det viser en evaluering fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
Næsten hver anden pårørende føler sig deprimeret, hver tredje føler sig stresset og oplever negativ indvirkning på sit arbejdsliv, og hver femte fortæller, at de selv er blevet langvarigt syge på grund af deres situation.
”Lær at Tackle hverdagen som pårørende” er et kort forløb, der er udviklet af den almennyttige nonprofit forening, Komiteen for Sundhedsoplysning, i samarbejde med Københavns Kommune. Kurset ruster deltagerne til at håndtere de store udfordringer, der ofte følger med, når man er nærtstående til en syg. Det kan være udfordringer som for eksempel frustrationer og magtesløshed, usikkerhed om fremtiden, social isolation og en øget mængde praktiske opgaver, som man føler et stort ansvar for. Forløbet får deltagerne til at trives bedre. De undgår samtidig i højere grad selv at blive syge af stress eller depression.
Begyndte i København
Startskuddet til ”Lær at tackle”-forløbet lød i 2015, da det daværende medlem af Københavns Borgerrepræsentation Michael Gatten stillede forslaget om et kursus for pårørende. Det gjorde han første gang som medlem af Nyhedsmagasinet Danske Kommuners panel Byrådet på Folkemødet på Bornholm. Den daværende Venstremand og senere Radikale politiker tog efterfølgende forslaget til Borgerrepræsentationen, der var med på ideen.
I 2016 begyndte Komiteen for Sundhedsoplysning udviklingen af kursusforløbet i samarbejde med Københavns Kommune. Fra 2018 kunne forløbet kvit og frit rulles ud i alle kommuner, der ønskede det, med støtte fra Sundheds- og Ældreministeriets satspuljemidler. Kurset er baseret på, at Komiteen for Sundhedsoplysning uddanner instruktører, der selv har stået i situationen som pårørende.
Hele familien rammes
##ContentBoxStart##262048##ContentBoxEnd##
Sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF), er ikke i tvivl om, at kurset gør en stor forskel.
– Når ens nærmeste bliver syg, rammes hele familien. Det trækker enormt store veksler på de pårørende og kan i værste fald medføre, at de også bliver syge – for eksempel med angst, stress eller depression. Jeg er superstolt af, at vi i København har været med til at udvikle denne indsats, som gør en positiv forskel, og som mindsker risikoen for, at de pårørende selv bliver syge, siger hun.
I Vesthimmerlands Kommune har man siden 2018 udbudt indsatsen, som afdelingsleder i kommunens Sundhedscenter, Franz Bundgaard Larsen, udtrykker stor tilfredshed med.
– Vi har prioriteret at give vores borgere dette tilbud, fordi vi kan se, at det giver dem et frirum med gensidig forståelse og konkrete redskaber til også at leve deres eget liv. Set fra min stol er det en god investering, for det er med til at tage mange udfordringer i opløbet for borgeren, og dermed også for kommunen, siger han. • tkn@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-3-side-33.pdf