
Kommuner presser på for at skrotte nationale test
tekst Gitte Johansen
I landets tre største kommuner presser politikerne nu på for at få regeringen til at ændre beslutningen om, at alle elever i folkeskolen skal gennemføre alle nationale test i forbindelse med genåbningen af skolerne – og ikke kun de stikprøver, som sidste år blev indført efter massiv kritik af testene.
I Aarhus Kommune var rådmand Thomas Medom (SF) først med kritikken i slutningen af januar, men nu bakker også socialdemokraterne i Aarhus Kommune op. Modsat deres egen regering, mener de, at man i stedet bør prioritere tiden på læring og trivsel.
– Opgaven bør være en anden her og nu. Vores lærere og pædagoger skal i første omgang bruge tiden på at få trivslen tilbage hos eleverne, siger Anders Winnerskjold (S), næstformand for børn- og unge-udvalget, til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Kritik af minister
I sidste uge vedtog politikerne i Københavns Borgerrepræsentation at rette henvendelse til Undervisningsministeriet for at få fritaget de københavnske skoler fra at deltage i de nationale test. Forslaget blev stillet af Enhedslisten og blev vedtaget med 43 stemmer mod 10. Et medlem undlod at stemme.
– Hvis man har den mindste berøring med skoleverdenen, ved man godt, at de nationale tests er en stor udfordring i den nuværende situation. Forslaget bygger jo på en dyb kritik af en S-minister, som siger, at testene skal gennemføres af hensyn til embedsværket, siger Gorm Gunnarsen (EL), medlem af børne- og ungeudvalget i København, til Nyhedsmagasinet Danske Kommuner.
Han håber, at kritikken fra landets største kommune kan være med til rykke holdningen hos regeringen.
– Det betyder noget, at en tiendedel af det kommunale Danmark siger fra. Det er et klokkeklart signal, siger han.
I Aalborg Kommune bragte Enhedslisten forslaget om fritagelse for nationale test op på skoleudvalgets møde i går. Her besluttede medlemmerne at sende et brev til Børne- og Undervisningsministeriet med et ønske om, at eleverne i Aalborg Kommune kan fritages fra testene i dette skoleår på grund af den ekstraordinære situation, folkeskolen oplever under coronaepidemien.
Fagligt efterslæb
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), har tidligere meldt ud, at de nationale test efter regerings opfattelse er ekstra vigtige i år, fordi der er brug for et samlet overblik over det faglige efterslæb hos eleverne.
Men den begrundelse giver Anders Winnerskjold (S) fra Aarhus ikke meget for.
– Jeg har stor tillid til, at vores lærere har en klar fornemmelse af elevernes faglighed, og derfor skal vi ikke bruge tiden på test. Især ikke når vi måler med noget, der er så upræcist. Det er jo konsensus om, at de nationale test er en anelse upræcise for at sige det diplomatisk, siger han.
Så selvom regeringen har truffet beslutningen, håber Anders Winnerskjold (S) og den socialdemokratiske gruppe i Aarhus, at partifællerne i regeringen vil genoverveje beslutningen.
– Vi arbejder på flere linjer med at bringe debatten op, og vi har løbende en dialog med vores partifæller, og der lufter vi selvfølgelig også vores holdning, siger Anders Winnerskjold.
I forbindelse med nedlukningen har regeringen forlænget den periode, skolerne har til at gennemføre testene, så den løber fra 1. marts til 11. juni. gij@kl.dk