
Fagforbund vil uddanne medlemmer til valg
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Fagforbundet HK Danmark, der er landets næststørste, har kastet sig ud i et forsøg med at hjælpe deres medlemmer, som forsøger at blive valgt til kommunal- og regionsvalget til november.
– Der er rigtig mange ting i nærdemokratiet, der har stor betydning for vores medlemmer. Ikke bare som lønmodtagere, men også som borgere. Er daginstitutionerne åbne på tidspunkter, der gør, at man kan få passet sine børn, mens man er på arbejde? Hvor lang tid skal man bruge i en bus for at komme på arbejde? Mange af vores fagpolitiske spørgsmål væver sig på den måde ind i det politiske system, siger HK Danmarks formand, Kim Simonsen.
Forbundet, der organiserer butiks- og kontoransatte i både den offentlige og private sektor, har indtil videre sat 200.000 kroner af til uddannelsesforløbet, der med forbundsformandens ord skal hjælpe medlemmer med lokalpolitiske ambitioner på vej mod et valg.
HK Danmark har lavet en foreløbig samarbejdsaftale med centrum-venstre-tænketanken Cevea om at stå for en del af undervisningen.
– Det kommer til at starte med et introforløb, hvor kandidaterne bliver indført i det grundlæggende vedrørende kommunal- og regionsvalgene. Senere kommer der så et forløb med fokus på, hvordan man arbejder politisk. Altså hvordan det konkrete arbejde i kommunalbestyrelser og regionsråd fungerer. Og så vil vi også prøve på at fortælle kandidaterne, hvilke konkrete emner der betyder noget for HK, siger Kim Simonsen.
Det vil sige, at der i undervisningen vil være fokus på arbejdsmarkedspolitik, velfærdspolitik, sociale klausuler og uddannelsestemaer som for eksempel at sikre elevpladser nok.
– Men det bliver kun prioriteret i den forstand, at vi vil appellere til, at medlemmerne er opmærksomme på de temaer, der betyder noget for HK. Det er ikke sådan, at man ikke kan komme med på kurset, med mindre man lover at arbejde for noget bestemt, siger Kim Simonsen.
Er der nogle partier, hvis kandidater I ikke har lyst til at hjælpe til valget?
– Vi har som udgangspunkt ikke en negativliste. Uddannelsesforløbet er åbent for alle HK-medlemmer, der deler vores grundlæggende demokratiske værdier. Som eksempel kan der måske nogle gange i København være opstillet nogle lister, som er lidt mystiske. Men det bliver lidt hypotetisk, for vi tror og håber på, at folk godt ved, hvad HK står for. Og hvis man synes, at demokrati er åndssvagt, så er man nok heller ikke medlem af en demokratisk organisation som HK, siger Kim Simonsen.
Han peger på, at stort set alle partifarver er repræsenteret blandt de tusindvis af tillidsvalgte i HK.
– Vi har jo ikke konkrete tal på det, for den slags registrerer vi naturligvis ikke, men vi ved da, at der er tillidsrepræsentanter fra Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Konservative, Venstre og i det hele taget fra hele det politiske spektrum. At være tilhænger af et godt arbejdsmiljø og mene, at sådan noget som barselsregler skal overholdes, har jo ikke noget med partifarve at gøre, siger Kim Simonsen.
Indtil videre har 60-70 HK-medlemer meldt sig til undervisningsforløbet, der er finansieret med ubrugte kampagnemidler fra HK Danmarks 2020-budget. • jki@kl.dk