
LA vil give offentligt ansatte stjerner
tekst Anna Törnqvist Jensen
Borgerne skal have mulighed for at bedømme velfærden på andre måder end ved at stemme hvert fjerde år. Sådan lyder det fra Liberal Alliance, der vil indføre digitale borgerevalueringer – i første omgang i hjemmeplejen i København. Partiet vil dog gerne brede idéen ud til alle kommuner og mange flere velfærdsområder.
Ole Birk Olesen, der er gruppeformand i Liberal Alliance og kandidat til Borgerrepræsentationen i København, har over for Berlingske beskrevet forslaget om et ”ratingsystem”, der også skal udløse en kontant bonus. Evalueringerne skal nemlig være styrende for resultataflønning af de enkelte hjemmehjælpere og deres ledere. Det vil ifølge Liberal Alliance betyde, at de bedst bedømte hjemmehjælpere vil kunne få op til 10 procent i bonus oven i deres løn. For en fuldtidsansat hjemmehjælper vil det svare til op til cirka 3.600 kroner om måneden.
– Det er ikke bare retfærdigt, at den gode indsats belønnes bedre end den dårlige, det giver også bedre velfærd for borgerne. Vi er også sikre på, at det vil give større jobtilfredshed, når offentligt ansatte oplever, at de bliver belønnet for at gøre en positiv forskel, skriver Liberal Alliance selv om sit forslag på partiets hjemmeside.
Et naivt forslag
På sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Wellings (SF) kontor i København er der dog langt fra begejstring for forslaget.
– God ældrepleje handler om omsorg, faglighed og empati og kan ikke sættes på formel. Det kræver både menneskelige egenskaber og god uddannelse at sikre, at ældre får den pleje, de har krav på, og dem lever langt de fleste af vores medarbejdere heldigvis også op til, skriver Sisse Marie Welling i en mail til Danske Kommuner og fortsætter:
– Det her forslag er i bedste fald naivt, for det løser ikke noget, og jeg kan heller ikke se, hvordan det skulle hjælpe på de massive rekrutteringsudfordringer, vi står i. Jeg er enig så langt, at løn og anerkendelse naturligvis spiller ind i forhold til medarbejdernes tilfredshed i arbejdslivet. Men så stopper enigheden også. Jeg tror nemlig ikke, vi forbedrer vores ældrepleje ved at gøre det til en Trustpilot-agtig konkurrence – det egner sig i mine øjne bedre til hotelanmeldelser eller vurderingen af en pizza, end til møder mellem mennesker. Og jeg mener heller ikke, at sådan et system kan give et korrekt og retvisende billede af den enkelte medarbejders faglighed.
Heller ikke Søren Steen Andersen (V), borgmester i Assens, har meget tilovers for forslaget. Han tror ikke på, at en økonomisk gulerod er, hvad der skal til.
– Jeg synes, der er bedre måder at belønne medarbejdere på og give dem mere indflydelse på deres egen hverdag. De ærgerlige historier, man desværre hører rundt omkring ind i mellem, har ikke noget med penge at gøre. Når der er tusindvis af kommunalt ansatte, vil der i ny og næ komme en kedelig historie. Det vil også ske i morgen, siger Søren Steen Andersen, der i stedet mener, at god ledelse er nøglen til at løfte plejeområdet.
– Der er et ledelsesgab i hjemmeplejen, og jeg tror, at god ledelse også giver gode resultater. Kommunerne skal blive bedre til at spotte fremtidens ledere og give dem nogle gode vilkår at være ledere under. Det skal ikke være i form af sådan et pointsystem. Jeg har selv gået i skole i USA, og der oplevede jeg, at man godt ved, hvor man skal sætte ind for at få point, siger Søren Steen Andersen til Danske Kommuner.
Alle skal løfte
I hjemmeplejen, hvor en stor del af arbejdet også handler om relationer med den enkelte borger, mener Birgit Stenbak Hansen (S), borgmester i Frederikshavn, ikke, at en karakterskala for offentligt ansatte giver mening.
– Det er jo et område, der er afhængigt af menneskelig interaktion og relationer. Min egen mor får hjemmepleje 8-10 gange i døgnet, og engang i mellem siger hun: ”Nu kommer Mette, hun er så skøn”, og andre gange siger hun: ”I dag kom Hanne, hun er lidt mere kold i det.” Men det tror da pokker, når de kommer så mange forskellige steder, og der er sikkert andre steder, hvor det klinger rigtig godt med Hanne, siger Birgit Stenbak Hansen til Danske Kommuner.
Hun frygter, at Liberal Alliances forslag helt kan komme til at skygge for den dagsorden, at hele området skal have et løft.
– Jeg bryder mig ikke om sådan et pointsystem eller en karakterskala i udgangspunktet. Først og fremmest tror jeg på, at når man tager en uddannelse som sosu-hjælper, assistent eller sygeplejerske og søger arbejde i hjemmeplejen, så har man en intention om at gøre det godt med de vilkår, der nu er. Men der er nogle vilkår, hvor der er travlt, og man står i svære situationer. Der handler det for mig om, at vi alle skal løfte – både på uddannelse, arbejdsvilkår og også gerne på løn, hvis vi har råd til det. Det er rigtig ærgerligt, hvis de fusere, der indimellem er, og som er beskæmmende for faget, skal medføre, at man laver sådan et præmieringssystem. Det er i hvert fald ikke noget, jeg er tilhænger af, siger Birgit Stenbak Hansen. antj@kl.dk