Netværk
tekst Erik Malling-Jensen
/// Jobskifte
Ny vicedirektør på Frederiksberg
Frederiksberg Kommune har ansat Marie Louise Refsgaard, hidtil vicedirektør i Socialstyrelsen, i en nyoprettet stilling som vicedirektør på børne- og ungeområdet. Hun tiltrådte 1. december.
Marie Louise Refsgaard er 42 år og cand.scient.pol. fra Københavns Universitet 2005. Forinden afsluttede hun en masteruddannelse i filosofi og udviklingsstudier fra universitetet i Cambridge, og hun gennemførte i 2018 et lederkursus på The London School of Economics and Political Science. Hun indledte sin erhvervskarriere med nær seks års ansættelse ved Rambøll Management Consulting, herunder et år som udstationeret i Nairobi/Kenya.
I marts 2012 blev Marie Louise Refsgaard ansat som chefkonsulent på kommunaldirektørens område i Gladsaxe Kommune, og hun blev i januar 2015 chef for Social Balance i samme kommune. I august 2016 rykkede hun til Socialstyrelsen som chef for Center for Børn, Unge og Familier, og i april 2020 blev hun vicedirektør i styrelsen. Det er fra denne stilling, hun ved starten af december kom til Frederiksberg Kommune, hvor hun skal stå i spidsen for det tværgående arbejde på børne- og ungeområdet.
Ny økonomichef i Faxe
Jens Vedel Jørgensen, forud chefkonsulent i Kommunernes Udviklingscenter Komponent, bliver ved årsskiftet økonomichef i Faxe Kommune, hvor han efterfølger Claus Bjørnlund Strandmark, der fratrådte i maj.
Den 55-årige Jens Vedel Jørgensen er cand.polit. fra Københavns Universitet 1996 og har bl.a. lederuddannelser fra Danske Ingeniørers Efteruddannelse (DIEU), uddannelse i gruppeledelse fra Forsvarets Center for Lederskab og uddannelse i offentlig topledelse (KIOL) fra Danmarks Forvaltningshøjskole. Han indledte sin erhvervskarriere i 1996 med to år som fuldmægtig i forsvaret og halvandet år i Københavns Kommunes økonomiforvaltning, inden han 1999 rejste til Grønland, hvor han nåede at være specialkonsulent i hjemmestyret og økonomichef på Dronning Ingrids Hospital. Han vendte i 2003 tilbage til Danmark som økonomichef i Københavns Amts psykiatri- og socialforvaltning og derefter næsten 12 års lederansættelse ved Ballerup Kommune, herunder bl.a. konstitueret direktør og senest centerchef for økonomi og styring. Det var herfra, Jens Vedel Jørgensen i august 2018 kom til Kommunernes Udviklingscenter Komponent som chefkonsulent, og han tiltræder 1. januar stillingen som økonomichef ved Faxe Kommune.
Vordingborgs kommunaldirektør til Magistrene
Lau Svendsen-Tune forlader ved årets udgangen stillingen som kommunaldirektør i Vordingborg for i stedet at blive administrerende direktør for DM (tidligere Dansk Magisterforening). Han efterfølger her Else Sommer, der efter 5½ år i stillingen fratræder samme tidspunkt for at etablere sig som selvstændig rådgiver og påtage sig bestyrelseshverv. Hun er i øjeblikket bestyrelsesformand i Danmarks Evalueringsinstitut og i Rådet for Børns Læring.
Lau Svendsen-Tune er 57 år og cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Efter sin eksamen i 1992 blev han fuldmægtig, to år senere vicekontorchef i Københavns Kommunes økonomiforvaltning. Og her blev han i 1995 kontorchef. I 2000 skiftede han til en stilling som vicedirektør i sundhedsforvaltningen.
Lau Svendsen-Tune rykkede i 2005 til Høje-Taastrup Kommune som arbejdsmarkedsdirektør, og året efter blev ansvarsområdet udvidet til arbejdsmarkeds- og socialdirektør. I maj 2009 overtog han stillingen som kommunaldirektør i Hvidovre, og det var herfra, at han i april 2013 kom til Vordingborg Kommune. Og pr. 1. januar tiltræder han som administrerende direktør i den faglige organisation DM.
Økonomichef fra Billund til Vejle
Anders Hansen, hidtil økonomichef i Billund Kommune, rykker til en tilsvarende stilling i Vejle Kommune, hvor han efterfølger Ina Fejring, der er skiftet til en stilling som stabschef i kommunens børn- og ungeforvaltning.
Anders Hansen er 40 år og cand.oecon. fra Aarhus Universitet, desuden i gang med en master i offentlig ledelse. Han indledte sit kommunale virke i 2008 som studentermedhjælper i Aarhus Kommunes forvaltning for sociale forhold og beskæftigelse, senere i handicapcentret for børn. I 2010 blev han økonomisk konsulent og i 2015 administrativ leder af handicapcentret for børn. Det var fra denne stilling, at Anders Hansen i november 2018 rykkede til Billund Kommune som chef for økonomi, personale & indkøb. Og med starten på 2022 kommer han til Vejle Kommune som chef for Økonomi & Controlling. Han bor i Bredsten vest for Vejle.
Ny direktør for Dansk Affaldsforening
Dansk Affaldsforening har ansat Henrik Friis, forud chef for branchesammenslutningen Dansk Infrastruktur i Dansk Byggeri, som ny direktør efter Mikkel Brandrup, der fratrådte i august.
Henrik Friis er 55 år og cand. polit. fra Københavns Universitet. Efter sin eksamen i 1990 blev han ansat som fuldmægtig i Kommunernes Landsforenings økonomiske sekretariat. I 1993 skiftede han til en stilling som økonomisk konsulent i organisationen Dansk Industri, og herfra kom han i 1998 til Håndværksrådet som cheføkonom. Fire år senere rykkede han til Foreningen Registrerede Revisorer som leder af faglig afdeling, og i 2005 kom han til organisationen HTS – Handel, Transport og Serviceerhvervene som chefkonsulent. Og i 2011 blev han public affairs manager ved Arriva Danmark A/S. Det var herfra, at han oktober 2017 kom til chefstillingen i Dansk Infrastruktur under Dansk Byggeri. Og 1. december i år tiltrådte han som direktør for Dansk Affaldsforening.
Ny ejendomschef i Silkeborg
Silkeborg Kommune har ansat Allan Madsen, ejendomschef i Grundfos-koncernen, som ny ejendomschef efter Lene Søgaard, der er 63 år og går på pension ved årets udgang – efter at have haft ansvar for kommunens næsten 400 bygninger siden maj 2002. Opgaven omfatter både drift og service samt køb, salg og nybyggeri.
Den nye ejendomschef, Allan Madsen, er 40 år, uddannet maskinmester fra Aalborg Maskinmesterskole og har en diplomuddannelse i ledelse fra Århus Købmandsskole. Han er desuden efteruddannet inden for maintenance management & asset management i London. Allan Madsen har de seneste 14 år været ansat ved Grundfos, blandt andet tre år som ejendomschef for alle Grundfos’ ejendomme i Danmark, og de seneste fem år som ejendomschef for produktionsrelaterede ejendomme i hele Grundfos-koncernen. Allan Madsen tiltræder som ejendomschef i Silkeborg Kommune den 1. januar. Han bor i Silkeborg.
Vejle har ansat seniorchef
Heidi Have, der er institutchef ved Sundhedsuddannelser ved University College Syd (Sydjyllands største Undervisningsinstitution), får fra 4. januar ansvaret for Vejle Kommunes plejecentre, med titel af seniorchef. Hun bliver dermed den ene af et team på to seniorchefer, der sammen skal realisere kommunens handleplan om ”Seniorområdet i fremtiden – tæt på”.
Heidi Have er 52 år og oprindeligt sygeplejerskeuddannet på Sygeplejerskeskolen i Odense 1994 og har en master i sundhedspædagogik. Heidi Have blev i 2007 leder af Klinisk Uddannelsesenhed på Odense Universitetshospital, blev i 2011 afdelingschef for uddannelsesafdelingen samme sted og har siden januar 2017 været institutchef for de sundhedsfaglige bacheloruddannelser på UC Syd. Det er herfra, Heidi Have rykker til Vejle Kommune som ny seniorchef.
/// Farvel til
Sundheds- og omsorgschefen i Norddjurs på pension
Søs Fuglsang, der er sundheds- og omsorgschef i Norddjurs Kommune, går på pension ved årets udgang.
Søs Fuglsang er 67 år og sygeplejerskeuddannet. Efter sin eksamen i 1977 arbejdede hun på Holstebro Centralsygehus og Hjørring Sygehus, indtil hun i 1980 rejste til Grønland som sygeplejerske på sygehuset i Ammassalik. Her var hun afdelingssygeplejerske det sidste år, inden hun i 1984 vendte tilbage til Jylland og Hjørring Sygehus. I 1988 rykkede hun sydpå til Tarm Sygehus og gennemførte samtidig en lederuddannelse på Danmarks Sygeplejerskehøjskole i Aarhus. I 1996 blev Søs Fuglsang afdelingssygeplejerske på Esbjerg Sygehus og skiftede i 2000 til hjemmesygeplejerske ved Egvad Kommune, hvor hun året efter blev sundheds- og omsorgschef. I 2006 skiftede hun til Varde Kommune som chef for Social og Sundhed. Søs Fuglsang afsluttede i øvrigt i 2004 en masteruddannelse ved Odense Universitet. Og 1. marts 2012 kom hun til Norddjurs Kommune, hvorfra hun ved årsskiftet går på pension.
Udholdende kommunal chef
Jørgen Litske Petersen, der er vicekommunaldirektør/økonomidirektør i Aalborg Kommune, går på pension ved årsskiftet efter at have passeret 70 år i april.
Jørgen Litske Petersen er cand.oecon. fra Aarhus Universitet. Efter sin eksamen i 1979 blev han ansat ved Hjørring Kommune som planlægningsmedarbejder, og i 1988 blev han kommunens økonomichef. Det var fra denne stilling, at han i februar 1996 kom til Aalborg Kommune som vicekommunaldirektør. Han har sidste arbejdsdag i Aalborg den 17. december.
Esbjerg-direktør på pension
Esbjerg Kommunes børne- og kulturdirektør, Jørn Henriksen, går på pension med årets udgang. Bortset fra en afstikker til den dengang selvstændige Ribe Kommune har han haft hele sin karriere ved Esbjerg Kommune.
Jørn Henriksen er 65 år og læreruddannet fra Esbjerg Seminarium i januar 1980. Og efter aftjent værnepligt blev han i november samme år ansat ved Esbjerg-skoler. I 1992 blev han skolekonsulent ved Esbjerg Kommune og var samtidig tilknyttet Undervisningsministeriet som læringskonsulent. Jørn Henriksen blev i 1996 viceskoleinspektør ved Bryndum Skole, men rykkede i 2000 ind i Esbjerg Kommunes børne- og kulturforvaltning som leder af den pædagogiske udviklingsafdeling. Og herfra i maj 2001 til Ribe Kommune som skole- og socialdirektør. Ved strukturreformen 1. januar 2007 blev Ribe en del af den nye, store Esbjerg Kommune, og Jørn Henriksen blev direktør for området Børn og Familie i den nye kommune. I februar 2009 gennemfører Esbjerg Kommune en forenkling af forvaltningsstrukturen, og den nu udvidede forvaltning skifter navn til Børn & Kultur – med uændret Jørn Henriksen som direktør.
Halsnæs-direktør fratrådt
Ulla Catrine Brinch er efter gensidig aftale med Halsnæs Kommune fratrådt sin direktørstilling. Ulla Catrine Brinch, 56 år, er agronom fra Landbohøjskolen i 1997 og har en ph.d. i mikrobiologi i 2001 fra samme sted, desuden en lederuddannelse fra Attractor 2010.
Efter en kort ansættelse i 1997 som forskningsassistent i Danmarks Miljøundersøgelser og efterfølgende projektarbejde med sin ph.d. blev Ulla Catrine Brinch i 2000 forsker og projektleder ved GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland). I 2003 blev hun administrationschef ved opbygningen af BRIC (biomedicinsk forskningscenter under Københavns Universitet) og blev i 2008 kontorchef på universitetet. I september 2009 rykkede hun til Deloitte Consulting som manager og herfra i august 2012 til konsulenthuset NextPuzzle som chefkonsulent. Og i februar 2015 kom hun til Fredensborg Kommune som centerchef for byudvikling, miljø og erhverv – i 2016 i et halvt år konstitueret som områdedirektør for borgerservice og digitalisering, job og uddannelse samt byudvikling, miljø og erhverv. Det var herfra, at Ulla Catrine Brinch i januar 2020 kom til Halsnæs Kommune som direktør for miljø, kultur, idræt, erhverv, by, ejendomme, borgeservice og beskæftigelse, samtidig bestyrelsesmedlem i Halsnæs Forsyning a/s.
/// Runde år
80
Christian Panbo (S), fabrikant og medlem af Aabenraa Byråd, fylder 80 år den 18. december. Han har været medlem af byrådet siden 2002 og er medlem af kultur- og fritidsudvalget, af teknik- og miljøudvalget og af bestyrelsen for forsyningsselskabet Arwos. Han blev ved kommunalvalget i november genvalgt for endnu en byrådsperiode. Christian Panbo er udlært tømrer, men har i mere end 25 år været ejer af Christian Panbo A/S, der er et firma for træhusbyggeri.
75
Poul Egelykke (V), pensionist og medlem af Vejen Kommunalbestyrelse, fylder 75 år den 10. december. Poul Egelykke indledte sin kommunalpolitiske karriere i 2002 som K-medlem af det daværende Vejen Byråd. Her var han medlem indtil kommunesammenlægningen 1. januar 2007, hvor den gamle Vejen indgik dannelsen af den nye og større Vejen. Ved valget i 2009 var Poul Egelykke igen med i kommunalpolitik, nu valgt som Venstre-medlem af kommunalbestyrelsen. Han er her medlem af udvalget for sundhed, kultur og fritid samt i bestyrelserne for Museet på Sønderskov og for Hærvejshallen. Desuden er han medlem af kulturelt samråd og af folkeoplysningsudvalget. Han genopstillede dog ikke ved valget i november. Poul Egelykke afsluttede i øvrigt i 2019 en 25 år lang karriere som selvstændig og ejer af Egelykke Marketing.
Marius Nielsen (V), pensionist og medlem af Fanø Byråd, fylder 75 år den 14. december. Han var medlem af byrådet 2002-2005 og igen siden 2014, men genopstillede ikke ved valget i november. Han er næstformand i byrådets børne- og kulturudvalg og var i foregående valgperiode viceborgmester. Marius Nielsen er bankuddannet og sluttede karrieren i 1986 som prokurist i Jydske Bank i Esbjerg. Derefter var han sammen med sin ægtefælle indehaver af ejendomsmæglerfirmet Fanøspecialisten ApS frem til 2001. Marius Nielsen var i øvrigt bestyrelsesformand Esbjerg-Fanø overfarten 2006-2018.
Bent Paulsen (DF), selvstændig og medlem af Tønder Kommunalbestyrelse, fylder 75 år den 20. december. Bent Paulsen har været medlem af kommunalbestyrelsen siden 2006 og er 1. viceborgmester, medlem af økonomiudvalget samt i bestyrelsen for Rømø Havn. Han er udlært automekaniker, men blev på grund af en rygskade i 1990 omskolet til maskintekniker. Han har siden 2014 haft selvstændig virksomhed med ejendomsudlejning og har selv syv ejendomme i Skærbæk. Bent Paulsen stopper i kommunalpolitik, når denne valgperiode udløber ved årsskiftet.
60
Bjarne Mølgaard (V), ejendomsinspektør og medlem af Hjørring Byråd, fylder 60 år den 19. december. Han har været medlem af byrådet siden 2014 og er medlem af børn-, fritids- og undervisningsudvalget og folkeoplysningsudvalget. Han genopstillede ved byrådsvalget i november, men blev ikke valgt. Og han anser sin kommunalpolitiske karriere afsluttet med årets udgang, idet han afviser planer om et comeback. Bjørn Mølgaard er oprindelig uddannet tømrer, men har siden 2017 været inspektør i boligforeningen BoVendia i Hjørring. Forud var han i syv år fritids- og projektkonsulent ved Hjørring Kommune.
50
Kristina Young (Hvidovre-listen) selvstændig og medlem af Hvidovre Kommunalbestyrelse, fylder 60 år den 13. december. Kristina Young har været medlem af kommunalbestyrelsen siden 2014 og blev ved valget i november genvalgt til endnu fire år. Hun har desuden været kandidat ved de seneste to valg til regionsrådet, dog uden at blive valgt. Hun er i kommunalbestyrelsen medlem af teknik- og miljøudvalget, af bygge- og planudvalget samt af handicaprådet, desuden i bestyrelsen for Vestegnens Kraftvarmeselskab I/S. Kristina Young har selvstændig virksomhed, idet hun de seneste snes år har arbejdet som freelance journalist.
40
Jens-Kristian Lütken (V), politisk konsulent og medlem af Københavns Borgerrepræsentation, fylder 40 år den 10. december. Jens-Kristian Lütken har været medlem af borgerrepræsentationen siden 2014 og er her medlem af børne- og ungdomsudvalget og af teknik- og miljøudvalget, desuden gruppeformand. Han blev ved valget i november genvalgt til endnu en periode og fortsætter på de to nævnte udvalgsposter. Jens-Kristian Lütken er cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet 2007, og han har siden 2011 været politisk konsulent ved Venstres folketingsgruppe. Han har siden 2017 været næstformand for Europabevægelsen i Danmark.
Mette Thiesen (Nye Borgerlige), folketingsmedlem og medlem af Hillerød Byråd, fylder 40 år den 20. december. Mette Thiesen har været medlem af byrådet siden 2014, først indvalgt for De Konservative, men skiftede i 2017 til Nye Borgerlige. I byrådet er hun i øjeblikket medlem af økonomiudvalget og af børn-, familie- og ungeudvalget, men genopstillede ikke ved byrådsvalget den 16. november i år. Men hun blev i juni 2019 indvalgt i Folketinget for Nye Borgerlige. Mette Thiesen er uddannet folkeskolelærer fra N. Zahles Seminarium i 2008 og derefter ansat ved Slagslunde Skole i Egedal Kommune, hvor hun var skoleleder i 2016-2017. Derpå skiftede hun til en læreransættelse ved Lyngby-Taarbæk Kommune, men har i øjeblikket orlov.
/// Dødsfald
Gylling Haahr er død. Tidligere borgmester i Varde Kommune, Gylling Haahr (V), døde 30. november. Han blev 74 år gammel.
Gylling Haahr, der egentlig hed Christian til fornavn, men aldrig brugte det, begyndte sit politiske engagement som medlem af Venstre i 1978. Han blev allerede i 1986 opstillet og valgt til kommunalbestyrelsen i Helle Kommune. Fra 1994 blev han viceborgmester og i 1998 borgmester. På det tidspunkt havde han været medlem af samtlige stående udvalg.
Efter kommunesammenlægningerne i 2007 fortsatte han som borgmester i Varde Kommune, hvor han sad til 2014. Han blev således en af samtidens længst siddende borgmestre. Den økonomi, han fik ansvaret for ved kommunalreformen var ikke prangende, men i løbet af hans borgmestertid i storkommunen lykkedes det at oparbejde en kassebeholdning på 100 millioner kroner.
Han var som borgmester kendetegnet af sit fokus på samarbejde og inddragelse af partierne i det daglige politiske arbejde, og han sov med støvlerne på, når det handlede om at kæmpe for Varde. Det var nødvendigt, da Varde, Oksbøl og Nymindegab var i spil som steder, hvor Forsvaret ikke længere skulle være lokaliseret. Gylling Haahr hyrede professionelle lobbyister til at hjælpe – og missionen lykkedes.
– Kasernen var rent faktisk lukket, da vi besluttede at kaste alt ind på at ændre den politiske dagsorden. Og hvis nogen tror, at kommunalpolitik kan være en børnehave, er det for intet at regne i forhold til, hvordan beslutningsprocesserne bliver til på Christiansborg, sagde Gylling Haahr senere om processen til Ugeavisen.
Efter han afsluttede sit politiske virke, var han en del af en emeritus-klub med andre forhenværende politikere fra Helle Kommune. Derudover havde han i sit otium enkelte bestyrelsesposter.
Gylling Haahr boede i Nordenskov med sin hustru, Bodil. Han efterlader sig hende og børnene Karen, Mads og Anders. •