Kort nyt
tekst Mads Brandsen
En enkelt stemme dukkede op under fintælling
KV21 /// Det Konservative Folkeparti i Sønderborg fik ikke 1.052 stemmer, men 1.051. Det er resultatet af den fintælling, som kommunen har gennemført af alle de lidt over 41.000 afgivne stemmer til byrådsvalget 16. november. Overordnet er resultatet det samme som før fintællingen, og Erik Lauritzen (S) skal stadig være borgmester. Omkring 100 tællere var involveret i fintællingen, der kostede 350.000 kroner. Tællingen blev vedtaget efter en klage fra Konservative. •
Radikale peger på Martin Damm som ny formand for KL
KL /// Kalundborgs borgmester og nuværende næstformand for KL Martin Damm (V) står til at blive ny formand med opbakning fra Radikale Venstre, der sidder på det afgørende mandat i bestyrelsen. Radikale Venstre har tidligere været udslagsgivende, når der skal vælges formand i KL. Senest i 2013, hvor partiet også pegede på Martin Damm. Dengang som i den kommende valgperiode sidder centrum-venstre på otte mandater i bestyrelsen, de borgerlige partier også otte mandater og et radikalt mandat i midten.
Leon Sebbelin, der udover at være bestyrelsesmedlem i KL også er med i ledelsen af Radikale Venstres kommunalpolitiske netværk, siger til Danske Kommuner, partiet er optaget af indflydelse i form af udvalgsposter, men, at beslutningen kommer efter en vurdering af, hvem der som formand vil gøre det bedst, fordi tilbuddene fra Venstre og Socialdemokratiet stort set var ens.
Konstitueringen af KL’s bestyrelse sker i forbindelse med kommunalpolitisk topmøde til marts. •
Nordjyske kommuner topper listen over ansøgere til Arne-pension
PENSION /// Blandt de 30.000 danskere, der siden 1. august har søgt om den såkaldte Arne-pension, bor 4.542 ansøgere – næsten hver sjette – i Region Nordjylland. Syv nordjyske kommuner ligger således helt i front, når man måler andelen af ansøgere blandt alle personer med ret til pensionen i kommunen, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Den største andel af ansøgere findes i Morsø efterfulgt af Frederikshavn, Jammerbugt, Hjørring, Brønderslev, Aalborg og Mariagerfjord. •
Politimand nægter udvalgsarbejde sammen med eks-autonom
KONTROVERS /// Minderne, fra dengang Nikolaj Frederiksen (K) som ung betjent stod over for unge autonome på Nørrebro i 1990’erne, er stadig tydelige hos den konservative byrådspolitiker i Hillerød. Han vil ikke fortsætte i kultur- og fritidsudvalget efter 1. januar, når Søren Lerche (SF) bliver formand. Det skriver sn.dk.
Søren Lerche var nemlig en del af det autonome miljø. Siden har han lagt sit liv om og udgivet en bog om sin fortid, hvor han blandt andet har været en del af et tæskehold, ligesom han i 2002 har afsonet en 10 måneder lang dom for salg af hash. De seneste mange år har Søren Lerche arbejdet med exit-programmer, bander og forebyggelse, ligesom han har modtaget flere lokale priser.
Søren Lerche har ifølge sn.dk tilbudt Nikolaj Frederiksen en forsonende snak, men det bliver altså en anden konservativ kollega, som tager over i Hillerøds kultur- og fritidsudvalg. •
65
procent af de 75-89-årige har generelt tillid til de offentlige digitale løsninger, viser en analyse fra Digitaliseringsstyrelsen. Tallet er 88 pct. for 35-54-årige.
Fælles front for en bedre læreruddannelse
UDDANNELSE /// Danmarks Lærerforening, Lærerstuderendes Landskreds, KL og Danske Professionshøjskoler leverer fælles forslag til en forbedret læreruddannelse. Mere undervisning, bedre praktikker og en betydelig investering er nødvendigt, lyder budskabet i de anbefalinger Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen modtog til en forbedring af læreruddannelsen. Thomas Gyldal Petersen (S), Herlevs borgmester og formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg, understreger, at en realisering af anbefaling kan løfte den fælles folkeskole, men at det også kræver ressourcer.
– Det er stærkt, at vi parter står bag et samlet bud på en nytænkt og bedre læreruddannelse, der i højere grad ruster de studerende til det vigtige job som lærer i vores alle sammens folkeskole. Og vi håber, at de politiske partier vil lytte, siger han •
Ærø må ikke støtte unge, der studerer på øen
ÆRØ /// Når man som ærøbo, samsing eller læsøbo tager en ungdomsuddannelse på fastlandet, kan man få et tilskud fra kommunen, der dækker dele af udgifterne til ophold og rejser.
Men på Ærø er politikerne stødt på en ny problemstilling. For hvad med de elever, der går på øens eneste ungdomsuddannelse, hf-søfart? Må man støtte dem? Det har kommunen spurgt Ankestyrelsen om – og fået klart nej. Udligningsloven står i vejen, lyder det i en vejledende udtalelse.
Byrådet spurgte tilsynet efter en borgerhenvendelse. •
Går enegang i konstituering og forlader K efter 50 år
ISHØJ /// Efter at have repræsenteret Konservative i Gladsaxe Byråd gennem mere end 50 år har Lars Abel brudt med partiet.
Det sker, efter at han gik enegang og konstituerede sig uden om partiet. Han var blevet smidt ud, hvis ikke han selv var gået, lyder det fra formanden for Gladsaxe Konservative Vælgerforening, Jens-Peter Siliam Kristensen.
Kontroverserne strækker sig tilbage til opstillingsmødet, hvor medlemmerne gav ham en femteplads. Ved valget fik han dog flest stemmer. •
Må vente med at træde ind
På grund af en færdselsdom kan genvalgte Søren Hyldgaard (V) ikke træde ind i kommunalbestyrelsen før januar 2023. Det har blandt andre Ekstra Bladet tidligere beskrevet. Han kørte i 2015 to gange for stærkt ved en omdiskuteret fartkontrol, hvor strækningen var klassificeret som vejarbejde, men i alt 5.300 bilister blev blitzet, og efterfølgende klagede flere over manglende skiltning.
I 2019 stadfæstede Østre Landsret imidlertid dommen mod Søren Hyldgaard, og da reglerne året forinden var blevet skærpet, blev Søren Hyldgaard tvunget ud af politik. Sagen udløste tre års karantæne fra kommunalpolitik. Men efter en afklaring med Indenrigsministeriet, som Ekstra Bladet har beskrevet, kunne Søren Hyldgaard altså alligevel stille op ved dette valg. •