KL protesterer mod borgmesterhåndtryk
tekst Anna Törnqvist Jensen
Det er unødigt ufleksibelt og ressourcetungt, hvis det alene er borgmesteren eller en rådmand, der fremover må give hånd ved grundlovsceremonier til ansøgere om dansk statsborgerskab. Sådan lyder det fra KL, der i et brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), gør klart, at det ikke er populært, hvis det ceremonielle håndtryk bindes til borgmesteren eller en rådmand.
Brevet kommer i kølvandet på, at ministeriet har varslet ændringer af bekendtgørelsen om grundlovsceremonierne. Ændringerne indebærer blandt andet, at en ansøger om dansk statsborgerskab kun skal kunne deltage i en grundlovsceremoni i ansøgerens egen bopælskommune. Derudover skal ansøgeren kun have mulighed for at give hånd til borgmesteren eller en rådmand - og ikke en repræsentant for kommunalbestyrelsen.
I et høringssvar til ministeriet skrev KL tidligere på året, at det er KL’s opfattelse, at det må være op til kommunerne, hvordan ceremonierne tilrettelægges. Den pointe understreges i brevet til Mattias Tesfaye, som er underskrevet af både KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) og KL’s administrerende direktør Kristian Vendelbo.
–KL’s bestyrelse mener ikke, at det er en landspolitisk opgave at sætte navn på, hvem i en kommune der skal udføre en given opgave. Regeringen bør have tillid til, at den enkelte kommune vurderer, hvem der skal varetage opgaven med at give håndtryk, og at det fortsat kan være en person på forvaltningsniveau. At lovgive om, at borgmesteren/rådmanden er den eneste, der må udveksle håndtryk, gør desuden afholdelsen af ceremonierne unødigt ufleksibel og ressourcetung, lyder det i brevet til ministeren.
KL opfordrer desuden Mattias Tesfaye til at genoverveje ændringen, så det igen bliver op til kommunerne at vurdere, hvem der giver håndtryk til borgerne.
Det er planen, at den ændrede bekendtgørelse træder i kraft 1. januar. antj@kl.dk