
KL: Det får store konsekvenser, hvis socialområdet svigtes igen
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Der er ikke givet substantielle midler til at styrke det specialiserede socialområde i kommunerne, mens andre områder med udfordringer tidligere har fået tildelt milliarder af kroner. Det skriver KL's nyhedsbrev Momentum, der har gennemgået finanslovene fra 2015 og frem.
Finansloven for sidste år indeholt mere end 1,8 milliarder kroner ekstra til ældreplejen i en periode på fire år, 1,2 milliarder til en fremrykning af minimumsnormeringer samt omkring 1,6 milliarder til at styrke den faglige kvalitet på gymnasier, erhvervsuddannelser, SOSU-uddannelser og den forberedende grunduddannelse. Tidligere år har finansloven indeholdt beløb til at ansætte flere lærere og sygeplejersker, indførelse af minimumsnormeringer og penge til at styrke ældreområdet med værdighedsmilliarden og klippe kort.
Et bredt kvalitetsløft af socialområdet har dog ikke været på bordet i flere år.
Syv ud ti forventer øgede udgifter
Ifølge Momemtum har kommunerne været presset på budgettet for det specialiserede voksenområde i flere år, og omkring syv ud af ti kommuner forventer et merforbrug på det specialiserede voksenområde samt det specialiserede børneområde.
Derfor håber Jacob Bundsgard (S), formand for KL, også på flere penge på området til kommunerne.
Det specialiserede socialområde har været presset på økonomien især på grund af en stor stigning i antallet af borgere, der bor i botilbud eller modtager socialpædagogisk støtte. KL prøvede at få flere penge til det specialiserede socialområde i sommerens forhandlinger om kommunernes økonomi. Det skete ikke, og Jacob Bundsgaard frygter derfor, at det kan få konsekvenser for andre velfærdsområder, hvis ikke det bliver en den af finanslovsforhandlingerne.
– I så fald bliver vi enten nødt til at skære i kvaliteten i den service, der er på det specialiserede socialområde og særligt voksenområdet, eller vi må fjerne penge fra nogle af de andre store velfærdsområder og føre over til det specialiserede socialområde. Ofte vil det blive en kombination af begge ting og derved gå ud over begge grupper af mennesker, siger Jacob Bundsgaard til Momemtum
Ifølge Momentum er der intet i regeringens oplæg til finanslovsforhandlingerne, der peger på et løft til det specialiserede socialområde. Heller ingen andre partier i Folketinget har det som et centralt krav.
Der er afsat 45 millioner kroner til en opfølgning på den igangværende evaluering af det specialiserede socialområde. Samtidig blev der for nyligt i SSA-puljen – den tidligere satspulje – i årene 2022-2025 afsat 112 millioner kroner til styrkelse af retssikkerheden. marp@kl.dk