
Trods protester: Minister holder fast i borgmesterhåndtryk
tekst Anna Törnqvist Jensen
Det er unødigt ufleksibelt og ressourcetungt, hvis det alene er borgmesteren eller en rådmand, der fremover må give hånd ved grundlovsceremonier til ansøgere om dansk statsborgerskab.
Sådan lød det i et brev fra KL til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) for nylig, hvor KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) og KL’s administrerende direktør Kristian Vendelbo protesterede mod en ændring af bekendtgørelsen af kommunalbestyrelsernes afholdelse af grundlovsceremonier.
Ændringerne indebærer blandt andet, at en ansøger om dansk statsborgerskab kun skal kunne deltage i en grundlovsceremoni i ansøgerens egen bopælskommune. Derudover skal ansøgeren kun have mulighed for at give hånd til borgmesteren eller en rådmand - og ikke en repræsentant for kommunalbestyrelsen.
– KL’s bestyrelse mener ikke, at det er en landspolitisk opgave at sætte navn på, hvem i en kommune der skal udføre en given opgave. Regeringen bør have tillid til, at den enkelte kommune vurderer, hvem der skal varetage opgave med at give håndtryk, og at det fortsat kan være en person på forvaltningsniveau. At lovgive om, at borgmesteren/rådmanden er den eneste, der må udveksle håndtryk, gør desuden afholdelsen af ceremonierne unødigt ufleksibel og ressourcetung, lød det i brevet til ministeren.
Men protesterne var forgæves. I et svar til KL gør Mattias Tesfaye nemlig klart, at ændringerne bliver gennemført.
– Baggrunden herfor er, at muligheden for, at en ansøger kan fravælge at deltage i en grundlovsceremoni i egen kommune som følge af borgmesterens køn, hermed fjernes, ligesom kommunernes mulighed for at erstatte en borgmester med for eksempel et medlem af kommunalbestyrelsen med det modsatte køn fjernes. Det vil således være tilfældigt, hvorvidt en deltager i ceremonien skal give hånd til en person af det modsatte køn, skriver Mattias Tesfaye således.
Han understreger, at han har forståelse for KL’s ønske om, at det skal være op til kommunerne at beslutte, hvem der skal give hånd til borgerne. Men forståelse rækker altså ikke til at sløjfe ændringerne, der træder i kraft 1. januar.
– Jeg mener dog, at det er bedst at holde fast i, at det alene skal være muligt at give hånd til borgmesteren eller en rådmand. Jeg kan i øvrigt oplyse, at der ikke er noget krav om, at de øvrige opgaver ved grundlovsceremonien – ud over håndtrykket – skal foretages af en borgmester eller en rådmand, skriver udlændinge- og integrationsministeren. antj@kl.dk