
Politiet skal undersøge prøveforløb på omstridt skole
tekst Anna Törnqvist Jensen
Gennem efteråret har Søndervangskolen i Aarhus været i massivt stormvejr. Beskyldninger om eksamenssnyd og dårligt arbejdsmiljø fik i oktober den samlede ledelse på skolen til at fratræde deres stillinger. Det skete, efter tidligere lærere og elever fortalte i Politiken, at skolen systematisk lod sine afgangselever få ekstra tid til dele af folkeskolens skriftlige afgangsprøve i dansk.
Det første til en redegørelse til børne- og ungeudvalget, spørgsmål fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet samt en af kommunen iværksat ekstern undersøgelse af prøveafviklingen på skolen.
Den eksterne undersøgelse, som Pluss Leadership har gennemført, peger blandt andet på et belastende arbejdsmiljø, sandsynlige uregelmæssigheder omkring prøveafvikling særligt i 2016 og 2017 samt forhold, hvor forvaltningens tilsyn i den periode har været utilstrækkeligt, har Aarhus kommune tidligere oplyst i en pressemeddelelse.
– Undersøgelsen anbefaler en målrettet opfølgning og støtte til medarbejdere og ledere på Søndervangskolen, hvilket vi allerede har taget hul på og skærpet yderligere. Forløbet kalder også på en systematisk gennemgang af de procedurer, vi har i forbindelse med ledelsesskift eller omlægninger af organisationen, og hvordan vores tilsyn følger op på konkrete problemer eller handleplaner. Undersøgelsen vil derfor indgå som et vigtigt grundlag i den videre opfølgning på skolen og på forløbet, ligesom den indgår i vores fortsatte dialog med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i sagen, sagde Martin Østergaard Chrsitensen, direktør for Børn og Unge i Aarhus Kommune, i den forbindelse.
Men nu fører undersøgelsen altså også til yderligere skridt. Aarhus Kommune har nemlig nu bedt politiet om hjælp i spørgsmålet om, hvorvidt tavshedspligten kan være overtrådt i forbindelse med prøveforløb på skolen, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
Undersøgelsen peger på, at tavshedspligten kan være overtrådt i forbindelse med offentliggørelse af prøvefag før tid. Tavshedspligten er fastlagt i folkeskoleloven og en overtrædelse vil være i strid med straffeloven.
– Som undersøgelsen afdækker, så tyder noget på, at nogen har overtrådt tavshedspligten i forbindelse med offentliggørelse af prøvefag før tid. Undersøgelsen peger dog ikke på enkeltpersoner. Derfor har vi nu overladt sagen til politiet med henblik på at få en vurdering af, om der er grundlag for at indlede en efterforskning, siger Martin Østergaard Christensen i pressemeddelelsen.
Pluss Leadership vurderer i undersøgelsen, at ”det virker til at være overvejende sandsynligt, at oplysninger om prøvefag er givet videre før tid”, og påpeger samtidig, at den tidligste fortælling daterer tilbage til 2009. Det er disse forhold, som politiet er bedt om en vurdering af. I forhold til rapportens øvrige konklusioner vil der blive fulgt op på skolen, i forvaltningen og i forhold til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Ingen af disse forhold vedrører eventuelle overtrædelser af loven. antj@kl.dk