Politisk ledelse handler også om at løse komplekse samfundsudfordringer
I denne kronik diskuterer vi relevansen af tværgående politisk ledelse og beskriver, hvordan Politikerforum (som har næste møde 20. januar) kan fungere som platform for en fælles bestræbelse på at løse komplekse samfundsudfordringer inden for for eksempel sundhed, klima, vækst og uddannelse. Det, der kendetegner disse udfordringer, er ikke mindst uforudsigelighed og kompleksitet. Den gensidige afhængighed, der er mellem de politiske niveauer, når der skal handles, gør det nødvendigt at lære hinanden at kende og få en bedre forståelse af det, der sker på andre niveauer. Løsning af komplekse samfundsudfordringer kræver med andre ord politisk ledelse på tværs af kommuner, regioner, folketinget og EU-parlamentet.
Politisk ledelse på fire niveauer
Der er mange gode grunde til, at vi i Danmark har et kommunalt, regionalt, nationalt og overnationalt politisk niveau. Nogle opgaver løses bedst lokalt og kalder på et stærkt kommunalt politisk lederskab, mens andre opgaver varetages bedst af politikere, der er valgt på højere niveauer. Men meget ofte er der behov for, at politikere på de forskellige niveauer arbejder sammen. Eksempelvis kræver klimakrisen handling på alle niveauerne. Det samme gør sig gældende, hvis vi skal øge mulighederne for at fremme vækst og udvikling i en tid, hvor markederne forandrer sig med lynets hast. Velfungerende og sammenhængende uddannelse til børn og unge er også en tværgående opgave, og det samme gælder sikring af folkesundheden i en tid, hvor sundhedssektoren står over for store udfordringer.
Fællesskaber indlejret i hinanden
Holdbare politiske løsninger må både medtænke det helt brede billede – samfundsperspektivet – og de borgernære perspektiver. Det kræver samarbejde mellem politikere på tværs af de politiske niveauer. Det gør sig ikke mindst gældende, når man står over for store komplekse og turbulente samfundsudfordringer. Som kommunalpolitiker er man selvfølgelig først og fremmest medlem af byrådet og ansvarlig for kommunen som fællesskab. Samtidig er man del af forskellige geografiske og relationelle fællesskaber. Et nabolag. En region. Et land. En verden. Disse fællesskaber er indlejret i hinanden. Danmark består af lokale fællesskaber, som er afhængige af, at den nationale ramme fungerer. Og omvendt. Derfor kan man ikke lukke sig om sin egen kommune. For at lykkes optimalt skal man som kommunalpolitiker også tage ansvar for de bredere fællesskaber og for de fællesskaber, der er en del af kommunen. Det gælder især for løsningen af de komplekse samfundsudfordringer.
Kompleksiteten af samfundsudfordringerne
Det er vigtigt at samarbejde på tværs, fordi der er udfordringer, der ikke lader sig løse på ét niveau. Og det kræver kendskab, respekt og tillid til de andre niveauer. Når Politikerforum sætter fokus på de tværgående, komplekse samfundsudfordringer, bidrager det til, at danske politikere får taget stilling til, hvordan de kan styrke deres muligheder for at løse disse udfordringer. Men det øger også den gensidige tillid via større kendskab til hinanden og en øget respekt for hinandens bidrag til at løse udfordringerne. Samfundet udvikler sig nemlig i retning af mere kompleksitet og turbulens. Ofte er der ikke kendte opskrifter på løsningen af vigtige problemer. Når man skal træffe politiske løsninger, der virker, må der være plads til eksperimenter, og til at man hele tiden lærer af hinanden, fordi betingelserne for at lykkes ændrer sig hurtigt. Samtidig er det ikke sikkert, at det, der virker i én lokal sammenhæng, også virker i en anden, da borgernes afsæt og de lokale forhold er forskellige. Det gælder i høj grad på sundhedsområdet, hvor Covid-situationen ikke bare har gjort rekrutteringsudfordringen endnu vigtigere, men også understreget betydningen af tiltag, der er skræddersyede til lokale forhold.
Svært at forudsige fremtiden
Kompleksiteten vanskeliggør at forudsige konsekvenserne af det, der sker nu. Uddannelsesområdet er et eksempel på, at politiske beslutninger har langtrækkende og svært forudsigelige virkninger. Børn og unges læringsmuligheder hænger sammen med den opvækst og de sociale vilkår, de får i familien og i lokalsamfundet, hvorfor samarbejde med forældre og foreningsliv også er central. Samtidig er det vanskeligt at forudse behovet for arbejdskraft om fem år uden dialog med erhvervslivet – og det er endnu sværere at vurdere, hvad vi som land skal satse på i fremtiden i den globale konkurrence. Området kalder derfor på tværgående politisk lederskab, fordi vi er nødt til at have en diskussion om, hvad der er allermest ønskværdigt, og hvordan man bedst får de ting, man er enige om, til at ske.
Alle niveauer skal i spil
Klimaområdet eksemplificerer, at alle de politiske niveauer skal i spil, hvis vi vil løse udfordringerne. Vi får ikke gennemført klimatiltag nok, hvis kun et af niveauerne beskæftiger sig med klimaudfordringen. Det kalder på lederskab i den forstand, at der er meget, man kan blive enige om – og er nødt til at blive enige om – hvis der skal handles, og det skal virke efter hensigten. Internationale og nationale mål udfordrer den lokale planlægning, og borgerne protesterer ofte mod for eksempel vindmøller og solceller i deres ”baghave”. Balancen mellem hensynet til henholdsvis fællesskabet og enkeltpersonerne kan lykkes bedre, hvis man som politiker forstår hinandens udfordringer og vilkår og søger samarbejde – ikke bare mellem de politiske partier, men også på tværs af niveauerne.
Læring på tværs af de politiske niveauer
Politikere på forskellige niveauer kan også lære meget af hinanden, når det gælder at sætte retning for vækst og udvikling i Danmark. Det kan inspirere lokale politikere at diskutere de store perspektiver og strategier med folketingspolitikere og EU-politikere, som har lige så meget at lære af samtaler med politikere, der arbejder med at understøtte det lokale erhvervsliv, udviklingen i landområderne og et velfungerende arbejdsmarked. Igen handler det ikke om at blive enige, men om at forstå hinanden bedre og blive gode til at lære af hinanden – og ikke mindst sammen få nye og innovative ideer til, hvordan vi skaber både bæredygtig vækst og velfærd på landet og i byerne.
Hvad kan du gøre som politisk leder?
Det handler blandt andet om at sætte retning, se på tværs og skabe langsigtede løsninger via grundig debat og brede forhandlinger. Første skridt er at påtage sig ansvaret som politisk leder. Som politiker har man ikke kun én rolle. Man repræsenterer forskellige interesser. Man prioriterer på vegne af og i dialog med borgerne. Og så bedriver man også politisk ledelse i den forstand, at man sætter retningen for fællesskabets og demokratiets fremtidige udvikling.
Hvad bidrager Politikerforum med?
Især som nyvalgt politiker kan man godt tænke: ”Hvad kan jeg egentlig gøre – og hvordan?”. Vi opfodrer til at starte med at deltage i arrangementet d. 20. januar i Politikerforum. For det første giver det en mulighed for at få et indtryk af, hvad der optager politikere på andre niveauer. For det andet får man mulighed for at give sit besyv med i diskussionerne om, hvordan man bedst løser komplekse udfordringer. Endelig vil der være rig lejlighed til at skabe sig netværk med politikere på andre niveauer. Det giver et godt afsæt for at udøve dit politiske lederskab sammen med andre politikere. På gensyn d. 20. januar! •