
Lokallisterne har ikke haft det bedre i 15 år
tekst Mads Brandsen
Selv om Guldborgsundlisten måtte aflevere fire mandater ved kommunalvalget i november, er den stadig landets største lokalliste målt på mandater. Syv mandater blev det til denne gang, men også andre steder i landet er det gået lokallisterne godt.
– Vi er gået frem på trods af, at kloge mennesker som Roger Buch og andre valgforskere sagde, vi ville gøre det modsatte, konstaterer Guldborgsunds afgående borgmester John Brædder (Guldborgsundslisten). Han ærgrer sig dog over, at lokallisterne nu kun har én borgmesterpost – i Odsherred – mod to ved forrige valg.
I alt fik lokallisterne 91 mandater ved dette valg. Dermed står listerne stærkere, end de har gjort siden kommunalreformen. Det gør ham ganske fortrøstningsfuld, når det kommer til listernes fremtid.
– Særligt unge vælgere gider ikke sættes i bås i en politisk ideologi, der er styret fra Christiansborg. De vil hellere tænke på tværs. Og hvis man kigger på partierne kommunalt, kunne Socialdemokratiet og Venstre jo også lige så godt fusionere. Der er ikke den store forskel på dem, når dagen er omme. De vil begge erhvervslivet. De vil begge de socialt svageste. Og Dansk Folkeparti, der kalder sig et borgerligt parti, afleverer en masse vælgere til Socialdemokratiet, siger han.
Hvad er det, lokallisterne kan?
– Vi har en bred politik på mange områder, og vi tiltrækker de politisk aktive, der vil gøre noget godt for lokalsamfundet. De politiske nørder melder sig ind i partierne, men de andre går efter lokallisterne, siger John Brædder.
Ved siden af borgmestergerningen er han formand for Lokallisterne i Danmark, og nu hvor han ikke skal være borgmester vil han gerne engagere sig endnu mere i lokallisternes fælles sag.
– Vi skal have set på, hvordan vi kan få flere til at melde sig ind, og hvordan vi kan arbejde på at få flere KKR-poster fremover, siger han. • mdbr@kl.dk