Kort nyt
tekst Mads Brandsen
Borgmester får lov at forlade politik
FARVEL /// Thomas Thors (S), afgående borgmester på Bornholm, forlader både borgmesterkontoret og politik efter nytår. Den afgående kommunalbestyrelse har nemlig godkendt, at Thomas Thors kan blive fritaget for at blive en del af den nye kommunalbestyrelse. Det skriver TV 2 Bornholm.
Allerede kort efter valget, oplyste Thomas Thors, at han ville anmode om at udtræde med virkning fra 1. januar. Thomas Thors’ plads i kommunalbestyrelsen overtages af debutanten Karen Lynn Jacobsen. •
KL protesterer mod borgmesterhåndtryk
CEREMONI /// Det er unødigt ufleksibelt og ressourcetungt, hvis det alene er borgmesteren eller en rådmand, der fremover må give hånd ved grundlovsceremonier til ansøgere om dansk statsborgerskab. Sådan lyder det fra KL, der i et brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) gør klart, at det ikke er populært, hvis det ceremonielle håndtryk bindes til borgmesteren eller en rådmand.
Brevet kommer i kølvandet på, at ministeriet har varslet ændringer af bekendtgørelsen om grundlovsceremonierne. Ændringerne indebærer blandt andet, at en ansøger om dansk statsborgerskab kun skal kunne deltage i en grundlovsceremoni i egen bopælskommune. Derudover skal ansøgeren kun have mulighed for at give hånd til borgmesteren eller en rådmand. KL opfordrer i brevet integrationsminister Mattias Tesfaye til at genoverveje ændringen, så kommunerne igen selv kan tilrettelægge ceremonierne.
Det er planen, at den ændrede bekendtgørelse skal træde i kraft 1. januar. •
Chikanedømt politiker anker til landsretten
KRIMINALITET /// Landsretten skal nu tage stilling til, om Mogens Rerup (Alt.), der indtil årsskiftet sidder i byrådet i Haderslev, har overtrådt straffelovens paragraf 119. Efter han blev kendt skyldig i byretten og idømt 14 dages betinget fængsel for chikane af fem kommunalt ansatte, har han valgt at anke dommen til landsretten, skriver JydskeVestkysten. Han blev anmeldt af kommunen i februar for chikane, som han skulle have begået, mens han var bisidder i sociale sager. •
Wermelin går worldwide med vilde kommuner
NATUR /// WHO har fået nys om konkurrencen ”Danmarks Vildeste Kommune”, og miljøminister Lea Wermelin (S) forklarede derfor nærmere om ideerne bag på et såkaldt højniveaumøde for WHO’s 56 medlemslande til inspiration i arbejdet med at styrke biodiversiteten på verdensplan.
Under corona-krisen er rigtig mange valfartet ud i naturen for at få et tiltrængt pusterum, hvor vi har kunnet være sammen på afstand. Samtidig befinder naturen sig i en krise, hvor tusindvis af arter er i fare for helt at forsvinde.
WHO havde derfor ledt efter gode eksempler på nationale tiltag, som fremmer biodiversiteten og sundheden. Her fik organisationen øje på miljøministerens kommunekonkurrence, som den kalder et ”interessant og unikt eksempel i den europæiske region”. •
80
procent af persongælden til det offentlige skyldes af mænd.
USB-stik med 92.425 borgeres oplysninger er fundet
DATASIKKERHED /// En mand har afleveret et USB-stik med oplysninger om 92.425 borgere, som Vejle Kommune mistede på valgdagen, retur til kommunen. Det skriver TV Syd.
Vejle Kommunes chef for Digitalisering og IT, Brian Slot, fortæller til mediet, at en borger havde fundet USB-stikket på valgdagen og puttet det i lommen. Da USB-stikket blev omtalt i medierne, blev han dog opmærksom på, at USB-stikket kunne være det samme som det, han havde fundet og taget. Brian Slot fortæller videre, at kommunen ikke har grund til at tro, at manden hverken har USB-stikket, eller at oplysningerne er blevet misbrugt.
Tidligere advarede Vejle Kommune borgere med navne- og adressebeskyttelse om brud på datasikkerheden, efter USB-stikket var blevet væk, og at det sandsynligvis var en hændelig og beklagelig fejl. Det blev væk, da en medarbejder kørte rundt mellem valgstederne med teknisk back-up. •
Hver syvende flytter tilbage til barndomskommunen
BOSÆTNING /// Hver syvende vender tilbage til den kommune, de selv er vokset op i. Det viser en ny analyse, som KL’s nyhedsbrev Momentum har lavet.
Undersøgelsen viser andelen af en årgang, der som 35-årige bor i den kommune, de også boede i som 15-årige efter at have boet i en anden kommune i mindst to sammenhængende år. Ifølge Momentum gælder det i 2021, at 14 procent af årgang 1986 er flyttet tilbage til deres barndomskommune. Fra årene 2011 og frem har andelen stort set konstant ligget på 13-14 procent. •
Aalborg Kommunes udbygningsaftaler skal undersøges
JURA /// Magistraten i Aalborg har besluttet at igangsætte en personalejuridisk undersøgelse, efter en advokatundersøgelse viste, at kommunen har handlet forkert i flere udbygningsaftaler.
Efter undersøgelsen valgte magistraten at hjemsende stadsarkitekt Peder Baltzer og direktør Anders Fokdal. Herefter valgte den afgående rådmand, Hans Henrik Henriksen (S), at sygemelde sig resten af året.
Kommunen har de seneste ti år indgået 57 udbygningsaftaler, hvoraf 27 af dem er blevet undersøgt af advokatfirmaet. •
Trækker sig som spidskandidat
Simon Aggesen melder ud, at han trækker sig som spidskandidat for Det Konservative Folkeparti på Frederiksberg. Det sker, efter partiet trods fremgang mistede borgmesterposten og dermed magten efter 112 års styre i kommunen. Simon Aggesen skriver på Facebook, at tiden er kommet til, at han vil fokusere mere på sin familie samt på et kommende arbejde i det private erhvervsliv, og at han indtil videre fortsætter som menigt medlem af kommunalbestyrelsen på Frederiksberg. Han skriver også, at Konservative har tilbudt Socialdemokratiet og Radikale Venstre at konstituere sig sammen, men at der ikke har været interesse for dette. Udmeldingen fra Simon Aggesen betyder, at Nikolaj Bøgh bliver fungerende politisk ordfører, mens Laura Lindahl bliver gruppeformand. •