
KL efter ministerangreb: Kommunernes vaccineindsats virker
tekst Anna Törnqvist Jensen
Det halter med at få givet ældre over 65 år det tredje vaccinestik i mange kommuner, lyder det fra social- og ældreminister Astrid Krag (S), som langer ud efter kommunerne.
– Jeg glæder mig selvfølgelig over, at der er ganske mange, der er revaccineret. Men jeg vil også sige, at med den situation, vi står i nu, så skal vi også have de sidste med. Jeg kan se, at der er for mange kommuner, hvor det er op i mod hver fjerde, der ikke er revaccineret endnu, siger Astrid Krag til TV 2.
Ministeren tilføjer, at budskabet er, at kommunerne skal have fat i borgerne og finde ud af, hvorfor de endnu ikke har taget imod det tredje stik.
Men der er slet ingen grund til at rette kritik af kommunerne, lyder det fra KL. Kommunerne er nemlig – ligesom de også var, da vaccinationsindsatsen begyndte i starten af året – i fuld gang med at ringe rundt til de borgere, der endnu ikke har taget imod vaccination.
– Indsatsen består i, at kommunerne ringer rundt til alle ældre over 65 år, som ikke har fået det tredje stik endnu, for at finde ud af, hvorfor de ikke har booket tid endnu. Hvis transport til vaccinestedet er problemet, hjælper kommunen med det, og hvis der er problemer med at få booket tid på hjemmesiden, hjælper kommunen med det. Siden sidste uge har det også været muligt for borgerne at blive vaccineret i eget hjem, fortæller direktør i KL Christian Harsløf.
Den håndholdte og intensive indsats virker, slår han fast.
– Vi kunne se, hvor effektfuldt det var, da kommunerne gjorde det sidse gang, og det viser sig også at være meget effektfuldt denne gang. Derfor synes vi faktisk, man skal hylde den indsats og sige: ”Der er noget her, der fungerer, og det skal vi blive ved at gøre.” For vi vil selvfølgelig gerne have, at de sidste også får det tredje stik, siger han.
Mens en opgørelse fra Social- og Ældreministeriet fra den 19. december viser, at 82,4 procent af ældre over 65 år, der modtager hjemmehjælp, har fået det tredje stik, bider KL mærke i, at tallene kun går én vej.
– Da vi kiggede ned i de samme tal for to uger siden, viste de, at omkring to tredjedele havde fået tredje stik. Nu er det over 80 procent. Det viser, hvor meget det har rykket, siger Christian Harsløf.
Ifølge TV 2 er det Faaborg-Midtfyn Kommune, der har det laveste revaccinationstal blandt de over 65-årige ældre, der modtager hjemmehjælp. Her det nemlig kun 67,9 procent, der har fået det tredje stik. Samtidig er man i fem kommuner nået over 90 procent. Der findes dog ikke en entydig forklaring på, hvorfor billedet ser ud, som det gør.
– Når man rangerer kommunerne, vil der altid være nogle, der ligger i toppen og andre, der ligger i bunden. Generelt kan vi se, at det er en blanding af en masse forhold, der gør sig gældende i forhold til, hvornår folk får det tredje stik. Der er forskel på, hvornår man er blevet inviteret, fordi det afhænger af det andet stik, og så er der en række praktiske forklaringer på, hvorfor en del af de ældre endnu ikke har booket tid. Nogle vil gerne vente, så de kan få en pårørende med, nogle venter på deres ægtefælle og andre har bare ikke kunnet overskue det, forklarer Christian Harsløf og fortsætter:
– Der er måske også det forhold, at de fleste har fået to stik og ikke har haft lige så travlt med at få det tredje stik. Men efter omikron-varianten begyndte at blive en del af mediebilledet, kan vi se, det er begyndt at gå stærkt. Det er jo uger, vi taler om, og det er også det, der betrygger os i, at kommunernes indsats virker, siger Christian Harsløf. antj@kl.dk