
KL: Finanslov løser ikke udfordringer på handicapområdet
tekst Anna Törnqvist Jensen
Regeringen præsenterede mandag finansloven for 2022 sammen med SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne.
Forud for både årets økonomiforhandlinger og årets finanslovsaftale har KL gjort opmærksom på, at kommunens budgetter på handicapområdet i mange år været under et voldsomt pres. Alligevel bliver der i finansloven kun tilført 100 millioner kroner ekstra årligt til det specialiserede socialområde. Det vækker bekymring hos KL’s formand Jacob Bundsgaard (S).
– Der er mange gode initiativer i Finansloven, men man får ikke givet et løft til det specialiserede socialområde, hvor behovet er meget stort. I kommunerne har vi adskillige gange gjort Folketinget opmærksom på, at vi står i en alvorlig situation, hvor vores visioner for handicapområdet og løfterne fra Christiansborg desværre ikke matcher de midler, vi har mulighed for at bruge. Alligevel står vi som så ofte før i en situation, hvor handicapområdet ikke bliver klart prioriteret i finansloven, og det er rigtig ærgerligt, siger Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.
Årets finanslov indeholder en række tiltag, der vedrører kommunerne. Blandt andet bliver der afsat ekstra penge til både læreruddannelsen og til at give flere børn en sen skolestart. Derudover bliver der indført gratis tandpleje for 18-21-årige og sikret et løft af FGU. Overordnet hilser Jacob Bundsgaard de ekstra midler til initiativerne velkomne. Han bider dog også mærke i, at flere af tiltagene kommer til at gøre den eksisterende rekrutteringsudfordring endnu større.
– Det er positivt, at læreruddannelsen får et solidt økonomisk løft, og jeg glæder mig over, at vi ude i kommunerne får mulighed for at udvide vores gratis børne- og ungdomstandspleje til også at omfatte de 18-21-årige, siger Jacob Bundsgaard. antj@kl.dk