
Nu får kommunalt sundhedspersonale mulighed for at overføre ferie
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Efter en ændring af "bekendtgørelse om feriehindringer" bliver det nu muligt for både regionalt og kommunalt social- og sundhedspersonale at overføre ferie til næste år.
Beskæftigelsesministeriet skrev tirsdag i en pressemeddelelse, at det bliver muligt for social- og sundhedspersonale at overføre ferie til næste ferieår for at lette presset i sundhedsvæsenet.
– Det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at hjælpe sundhedsvæsenet i den alvorlige situation, vi er i. Jeg vil gerne understrege, at det er op til den enkelte, om man vil afholde den ferie, som man har ret til. Men jeg håber, at vi med muligheden for at overføre feriedage kan være med til at mindske noget af presset for personalet rundt omkring, sagde beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard i pressemeddelelsen.
FOA: Det er uforståeligt
FOA var kort tid efter ude med kritik af, at dette kun omfattede social- og sundhedspersonale ansat i regionerne, og ikke de kommunalt ansatte.
– Det er i uforståeligt, at man ikke sikrer tilsvarende vilkår for de kommunalt ansatte i ældreplejen og døgninstitutioner. Den kommunale velfærd er under ekstremt stort pres, og der mangler i den grad hænder. Folk har krav på at afvikle ferie. Men hvis medarbejdere gerne vil tage en ekstra tørn i en ekstremt presset tid, så skal de selvfølgelig kunne overføre ferie, og det kan de ikke i dag, sagde forbundsformand i FOA, Mona Striib i en pressemeddelelse.
Hun appelerede samtidig til beskæftligelsesministeren, at det samme skulle gælde for ansatte i det kommunale sundhedsvæsen.
– Jeg vil kraftigt opfordre beskæftigelsesministeren til at sikre, at kommunalt ansatte ikke ender med at miste deres ferie, mens kollegaer i sundhedsvæsnet får mulighed for at overføre deres ferie til næste år. Det er simpelthen uretfærdigt, og den helt gale vej at gå i forhold til at motivere folk til at yde en ekstra indsats, lød det fra Mona Striib.
Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse
Nu oplyser Beskæftigelsesministeriet at bekendtgørelsen om ændring i bekendtgørelse om feriehindringer gør netop dette muligt.
– Med ændringsbekendtgørelsen vil udførelse af nødvendigt arbejde inden for det regionale sundhedsvæsen, den kommunale hjemmesygepleje samt i hjemmeplejen og på plejehjem under helt ekstraordinære omstændigheder, og når en sygdom er kategoriseret som samfundskritisk efter epidemiloven blive tilføjet som en feriehindring. Det betyder, at det bliver muligt for udvalgte dele af social- og sundhedspersonalet inden for regionernes og kommunernes sundheds- og ældreområder at overføre ferie til næste ferieår, oplyser Beskæftigelsesministeriet til Danske Kommuner.
Med den forventede stigende smittespredning som følge af Omikron-varianten, regner man med flere indlæggelser og syge borgere samt sundhedspersonale.
– Der er tale om ekstraordinært at give social- og sundhedspersonale på sygehusene og i den kommunale hjemmesygepleje, i hjemmeplejen og på plejehjem mulighed for at udskyde ferie, så de pågældende områder rustes bedst muligt til imødegå det stigende antal indlagte og sygdom blandt sårbare borgere, samt sygdom hos social- og sundhedspersonalet, som må forventes den kommende tid. Der er her tale om anvendelsen af den smalle force majeure mulighed, som EU-retten giver mulighed for, oplyser Beskæftigelsesministeriet.
Bekendtgørelsen træder i kraft den 16 december 2021. marp@kl.dk