
Barnets Lov forsinkes tre måneder
tekst Anna Törnqvist Jensen
– Det er ingen hemmelighed, at vi er bekymrede for det forhastede lovarbejde af en ny Barnets Lov.
Så klart lød det i et brev til social- og ældreminister Astrid Krag (S) i begyndelsen af november. Bag brevet stod KL, Socialpædagogerne, Mødrehjælpen, Dansk Socialrådgiverforening, Børns Vilkår, De Anbragtes Vilkår, Børne- og Kulturchefforeningen, Red Barnet og De Anbragtes Vilkår, som gik sammen om at udtrykke stor bekymring for, at Barnets Lov skulle implementeres 1. januar 2023.
– Vi vil derfor meget opfordre til, at I, som beslutningstagere sikrer, at der bliver bedre tid til lovarbejdet og til implementeringen af en ny Barnets Lov. Herudover skal der også sikret god forberedelsestid til at styrke den faglige kvalitet i anbringelserne, så de politiske intentioner i reformen også slår igennem i børnene og de unges hverdag. Vi foreslår helt konkret, at der afsættes seks måneder mere til lovarbejdet og til implementeringen af det store lovkompleks. Det skylder vi børnene, de unge og deres familier, lød det i brevet.
Og nu er der blevet lyttet. Astrid Krag sammen med aftalepartierne bag Børnene Først besluttet, at Barnets Lov først skal træde i kraft 1. april 2023. Det er tre måneder senere end oprindeligt planlagt, oplyser ministeriet i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at Astrid Krag og aftalepartierne ”dermed tager hensyn til en række kerneinteressenter på børne- og ungeområdet, som ønsker mere tid til det lovforberedende arbejde og til at få planlagt og forberedt implementeringen af den nye lov.”
– Børnene Først er i mine øjne det største socialpolitiske fremskridt i gange mange år. Med reformen tager vi grundlæggende fat på problemerne og ændrer systemet og loven, så vi sætter børnene først. Der er tale om et meget omfattende arbejde, hvor der har været et ønske fra flere interessenter om mere tid til lovforarbejdet. Jeg er glad for, at det har været muligt at imødekomme sammen med aftalepartierne, siger Astrid Krag i pressemeddelelsen.
På Twitter har flere organisationer allerede takket for udskydelsen af Barnets Lov.
– Klog beslutning at udskyde Barnets Lov. Store forandringer kræver grundighed. Og der skal være tid til at sikre kvalitet i både lovarbejde og implementering. Det skylder vi udsatte børn og deres familier. Stor tak!, skriver Red Barnet, mens Signe Færch, der er næstformand i Dansk Socialrådgiverforening bakker op.
– Det er en god nyhed! Så godt, at politikerne giver tid til en grundig lovproces, og inddragelse af praksis, så vi lander et godt sted, skriver hun blandt andet.
Barnets Lov er en del af aftalen Børnene Først, som blev vedtaget af et politisk flertal i maj. Den nye lov skal give udsatte børn og unge nye rettigheder. For eksempel får børnene selvstændig partsstatus, fra de er 10 år mod 12 år i dag, de får ret til at sige nej til samvær med biologiske forældre, og de får en tydeligere ret til at bede om en anbringelse og ret til at klage over hjemgivelse, fra de er 10 år.
Social- og ældreministeren vil invitere interessenterne til at bidrage til den yderligere kvalificering af lovudkastet frem mod den eksterne høring af lovforslaget. antj@kl.dk