
Gladsaxe, Furesø og Realdania går sammen om støjdæmpning
tekst Anna Törnqvist Jensen
I Gladsaxe og Furesø kommuner, som begge er gennemskåret af motorveje, er man voldsomt plaget af trafikstøj. Det går både ud over borgerne og er en hindring for at udvikle blandt andet nye boligområder og daginstitutioner.
Derfor går de to kommuner nu sammen med Realdania om at indsamle den nyeste viden om mulighederne for at skærme byer mod trafikstøj. Konkret kan det for eksempel ske ved at overdække motorveje og udnytte de friarealer, der opstår oven på overdækningerne, til nye byrum.
– Den bedste løsning på udfordringerne med trafikstøj er selvfølgelig at skabe en helt anderledes og langt mere bæredygtig måde at transportere os på med meget mere kollektiv transport, samkørsel og cyklisme. Den bæredygtige transport er også afgørende for at reducere CO2-udledningen. Alt det arbejder vi målrettet med. Samtidig er støj nu så stort et problem for mange mennesker, at de risikerer at blive syge af det. Så hvis vi ønsker, at der fortsat skal kunne bo mennesker i vores byer, bliver vi nødt til at stå på to ben i det her. Derfor ser jeg frem til, at vi nu får samlet den nyeste viden om løsninger, så vi for alvor kan gøre noget ved trafikstøjen, siger Gladsaxes borgmester Trine Græse (S) i en pressemeddelelse.
Projektet vil inddrage eksperter og aktører, som arbejder med gener og løsninger på trafikstøjen. Og de tre projektejere vil også vende blikke mod udlandet.
– Flere steder i udlandet findes der gode eksempler på, hvordan man har løst støjproblemer ved at overdække motorveje og udvikle byerne hen over motorvejene. Det er de erfaringer og den viden fra både ind- og udland, vi skal have frem, så vi kan sikre, at det fortsat er attraktivt at bo i vores byer. Vi har store arealer, hvor der ikke kan bo mennesker på grund af støj fra motorvejene, eller hvor vores rekreative arealer og naturområder er støjbelastet og dermed forringet. Hidtil har vi ikke kunnet finde løsninger med overbygning af motorvejen, som var mulige at realisere på grund af økonomien. Men hvis vi også begynder at regne på, hvad trafikstøjen koster på sundheden og manglende muligheder for at udvikle vores by og forringelse af vores natur og rekreative områder, så bliver det pludselig et helt andet regnestykke, siger Furesøs borgmester Ole Bondo Christensen (S) i pressemeddelelsen.
Resultaterne af projektet, som koster 1,7 millioner kroner at gennemføre, ventes at ligge klar i 2022. Gladsaxe og Furesø kommuner bidrager med henholdsvis 500.000 og 350.000 kroner, mens Realdania støtter projektet med 850.000 kroner. antj@kl.dk