
Regeringen vil gribe ind i sygeplejekonflikt
tekst Anna Törnqvist Jensen
Først blev både KL, Danske Regioner og Dansk Sygeplejeråd indkaldt til møde i Beskæftigelsesministeriet for at afsøge de sidste mulige løsninger på sygeplejekonflikten, der har udløst strejke blandt sygeplejersker siden den 19. juni. Men da det stod klart, at parterne ikke kunne finde en løsning, indkaldte regeringen i stedet Folketingets partier og orienterede dem om regeringens planer om at gribe ind i konflikten. Regeringen er nu klar til at gøre den mæglingsskitse, som sygeplejerskerne i juni stemte nej til, til lov og ønsker ligeledes loven hastebehandlet.
– Det er nødvendigt at gribe ind nu, sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ved et pressemøde onsdag aften, mens sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tilføjede, at sundhedssystemet ikke længere kan klare konflikten.
KL ærgrer sig over, at det ikke er lykkedes at finde en løsning med Dansk Sygeplejeråd.
– Jeg er oprigtigt ærgerlig over, at det ikke er lykkedes os at få godkendt en aftale med Dansk Sygeplejeråd om en ny overenskomst, lige som det lykkedes med alle andre grupper på vores arbejdsmarked. Vi har indgået to aftaler sammen, men de er som bekendt begge blevet stemt ned. Som en del af den danske model kan Folketinget derfor vælge at gribe ind og afslutte konflikten, og det har regeringen nu taget initiativ til, siger Michael Ziegler (K), KL’s chefforhandler og formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, i en pressemeddelelse.
Han ser frem til, at borgerne nu kan få den nødvendige pleje og behandling.
– Konflikten har varet i næsten 10 uger og har påvirket mange borgere. Det er naturligvis ikke en holdbar situation. Det er godt, at både de borgere, der har været ramt af konflikten, og de borgere, der stod til at ville blive ramt, nu kan få den regionale og kommunale service, som vi gerne vil give dem, siger han.
Det kræver, at tre fjerdedele i Folketinget stemmer for hastebehandlingen, hvis regeringens plan skal lykkes. Både Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti har dog allerede meddelt, at de har tænkt sig at stemme nej til lovindgrebet. Opnår regeringen det nødvendige flertal for hastebehandlingen, skal den derefter samle et almindeligt flertal for selve lovindgrebet. antj@kl.dk