
Jeg kommer til at savne at være på
tekst Mads Brandsen
##ContentBoxStart##264673##ContentBoxEnd##
Siden han i september sidste år meddelte både sit parti og offentligheden, at han ikke genopstiller til kommunalvalget til november, har der været tid til eftertanke for Billunds borgmester Ib Kristensen (V).
Dengang meldte han ud, at beslutningen havde været ”meget svær,” men at dåbsattesten til syvende og sidst var afgørende. Et par uger efter valget har den 70 vintre på bagen.
– Hvis bare man kunne få borgmesterjobbet ned på 35-40 timer om ugen, så kunne jeg være blevet ved mange år endnu, men det kan man ikke. Jeg har sommetider prøvet at tælle min arbejdstid, men det skal man lade være med. Jeg kan bare konstatere, at jeg mangler ferie for nogle år efterhånden, lyder det fra Ib Kristensen.
Da han begyndte som borgmester i Grindsted var han ellers entreprenør ved siden af. Den ville ikke gå i dag, så de senere år har sønnen drevet den fædrene virksomhed videre.
Vi møder ham kort før det, der bliver hans sidste sommerferie i borgmesterembedet. For det er muligt at holde ferie som borgmester, fastholder han.
– Jeg skal bare lige have telefonen og iPad’en med, så jeg lige kan…
Er det rigtig ferie?
– Tjo, sådan har jeg altid holdt ferie. Hvis noget skal underskrives og sådan, klarer viceborgmesteren det, men jeg kan altid kontaktes. Til daglig har jeg den vane, at jeg sætter min telefon på lydløs om aftenen og sætter den i opladeren i køkkenet, så jeg hører den ikke før næste morgen. Det er nok den eneste pause, jeg tager mig. De, der så skal kunne få fat på mig, har min kones telefonnummer, fortæller Ib Kristensen.
##ContentBoxStart##264674##ContentBoxEnd##
Nøglen til succes
Umiddelbart tænker man måske, at det bliver rart med en telefon, der ikke ringer så ofte. Men nej, det forholder sig lige omvendt.
– Jeg kommer til at savne altid at være på. Når man har levet sådan i 20 år, er det blevet en indgroet vane. Det bliver da noget af det værste, erkender Ib Kristensen.
Han afleverer en kommune, der siden strukturreformen har formået at fastholde indbyggertallet, samtidig med at kommunens økonomi er blevet forbedret, så den i dag ikke har nogen gæld og ovenikøbet den højeste likviditet i Region Syddanmark. Og så har den arbejdspladser.
– Vi kan lige så godt erkende, at vi ikke har den natur, man har på eksempelvis østkysten. Derfor må vi have gode og sunde virksomheder, der kan hjælpe med til at tiltrække indbyggere, lyder mantraet fra Ib Kristensen.
Det har derfor været hans mål at ligge i top-10 i alle undersøgelserne, som diverse erhvervsorganisationer laver af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er også netop på erhvervsområdet, at man finder
de største kriser i Ib Kristensens borgmestertid.
Her skal vi tilbage til 2006, hvor stregerne til den nye Billund Kommune ganske vist var tegnet, men hvor de gamle kommuner, Grindsted og Billund, stadig eksisterede. Med otte dages mellemrum i juni meddelte først Danish Crown en lukning af slagteriet i Grindsted med omkring 700 medarbejdere og siden Lego, at 900 arbejdspladser skal outsources til Østeuropa. Med ét var ti procent af den nye Billund Kommunes arbejdspladser forsvundet.
– Det var voldsomt. Vi har siden fået flere end de 1.600 arbejdspladser, men når man får sådan nogle beskeder, er det ikke til at se, hvad der venter i horisonten. Jeg gik til erhvervslivet og bad om deres bud på, hvad vi skulle som kommune. Der blev vi enige om at satse på oplevelsesøkonomien, fortæller Ib Kristensen.
##ContentBoxStart##264675##ContentBoxEnd##
Arkitekter fandt på børnehovedstad
Kort tid efter kom Flemming Østergaard og fortalte, at Parken Sport & Entertainment gerne ville opføre en Lalandia-feriepark. Lego besluttede at placere Lego House i Billund. Lufthavnen voksede også markant i de år.
Først senere kommer det, der skal blive Ib Kristensens største succes som borgmester – etableringen af Billunds nye brand som børnenes hovedstad. Selv om det hænger tæt sammen med Lego, skyldes det faktisk ikke milliardvirksomheden. Det var derimod i en arkitektkonkurrence, at idéen blev sået.
Kommunen greb den og etablerede et selskab sammen med Lego, som begge parter skyder seks millioner kroner i årligt. Det er målet med det samarbejde, at alle landets kommuner kan få gavn af udviklingsprojekterne. Helt aktuelt er folkeskolerne i kommunen ved at indføre et koncept, der hedder Playful Learning efter pilotforsøg på Vorbasse Skole.
– Man lærer bare mere gennem leg end ved at sidde med en lærebog, fortæller Ib Kristensen begejstret. På en måde, så man tænker, at han da slet ikke kan være færdig med opgaverne.
Hvordan kan du forlade alt det her?
– Jeg bliver 70 til september, lyder det prompte. Ib Kristensen holder en kunstpause og uddyber:
– Forleden sad jeg og tænkte over, om der er noget, jeg mangler. Noget, jeg ikke har nået, og som jeg havde tænkt mig, vi skulle nå i min sidste valgperiode. Det er der faktisk ikke. I mandags satte jeg flueben ved noget af det, vi har arbejdet længst med. Det var den midtjyske motorvej, siger Ib Kristensen.
Men er der noget, du ikke er lykkedes med?
– Der er da ganske givet steder, hvor vi kunne have gjort noget andet, men når jeg ser med de store briller på, hvad jeg har nået i løbet af mine 24 år i byrådet og 20 år som borgmester, så synes jeg egentlig godt, jeg kan være bekendt at gå fra borde. Skal jeg lige nævne en ting, jeg er træt af, vi ikke har fået gennemført, så vil jeg nævne en cykelsti mellem Grindsted og Billund, men det er en statsvej, så det tager sin tid.
Kan du nævne en fiasko?
– Dem er der mange af. Men jeg tror, jeg har det som så mange andre. Dem har jeg glemt. Det er nemmest at huske det, der gik godt, griner Ib Kristensen – og nævner selv et eksempel:
– Den største og sjoveste opgave var kommunesammenlægningen. Borgerne synes måske ikke, det var så interessant, men rent politisk var det den største opgave. Billund var mest kendt, men Grindsted var den største by, så derfor var det naturligt, at rådhuset kom til at ligge i Grindsted. Det tog fem minutter at blive enige om, husker han.
##ContentBoxStart##264676##ContentBoxEnd##
Det dyre skrivebord
Længe tog det heller ikke at blive enige om at bygge et nyt rådhus. Dog sådan, at dele af det gamle Grindsted Rådhus blev stående. Lego købte det gamle rådhus, og økonomien så derfor fornuftig ud. Borgerne blev inviteret til åbent hus. Det var så populært, at kantinen løb tør for sandwich, hvilket en borger klagede over. En anden borger var mødt op for at se borgmesterens skrivebord.
– Han havde hørt, at jeg havde givet 100.000 kroner for det. Så ville jeg godt nok være blevet snydt, smiler Ib Kristensen og peger over på skrivebordet, der er moderne og funktionelt med hæve-sænke-funktion. Noget designklenodie er det ikke, og man fornærmer nok heller ikke producenten ved at konstatere, at mængden af anvendte eksklusive træsorter er ganske begrænset.
Således blev en myte punkteret, og den slags er der rig lejlighed til i Billund. Ib Kristensen har prioriteret at være en tilgængelig borgmester.
– Jeg har altid været vant til at tage telefonen, når den ringede. Som erhvervsdrivende kunne det jo være en kunde. Det er sådan set både betryggende for borgere og for mig, at de kan komme igennem til mig. Man må ikke putte sig ind i en boble, når man er borgernes repræsentant. Man skal være tilgængelig. Det er helt naturligt for mig, og det er ikke noget, jeg har tænkt på, siger han.
Det er der vel også ulemper ved?
– Ja, jeg kan ikke sige nej. Jeg kommer ikke til at savne at køre hjemmefra en lørdag eller søndag, mens familien er på besøg.
Til januar er kalenderen tom. Den tanke skræmmer Ib Kristensen lidt. Han har gjort sig nogle tanker om, hvad han i hvert fald ikke skal.
– Jeg har den tendens, at jeg gerne vil sidde for bordenden. Derfor har jeg været formand for den lokale fodboldklub, for håndværkerforeningen og meget mere. Jeg regner ikke med at kaste mig over foreningsarbejde – og i hvert fald slet ikke noget, hvor der er direkte kontakt med kommunen. Det ville jeg finde unfair.
Men hvad skal der så ske?
– Jeg ved det ikke. Det bliver en helt anden hverdag, og det bliver da underligt. Jeg regner med at tage ud i firmaet og hjælpe min søn. Jeg må blive fejedreng. Jeg skal jo begynde et sted, griner han.• mdbr@kl.dk