Aktuelt
tekst Amalie Frøkjær-Rubbås
Jobcenter helt ude i skoven
Bygning af tømmerflåder, brændekløvning og madlavning over bål. Det er, hvad projektet ”Fodfæste gennem naturen” i Aarhus går ud på. Her skal 38 udsatte unge mænd væk fra jobcentret og ud i naturen i et 26 ugers forløb fordelt over 2,5 år. Velux Fonden har bevilliget godt tre millioner kroner til projektet, der skal hjælpe de unge, udsatte mænd med at undgå et liv på kanten af samfundet. Kombinationen af beskæftigelsesindsats med mandefællesskaber skulle skabe en god forudsætning for at lykkes med jagten på et bedre liv. Projektet er det første af sin slags og foregår i et samarbejde mellem Aarhus Kommune, Mandefællesskaber, DareGender og Videnshuset Cabu, der er leder af projektet.
4038
studerende flyttede til Aarhus i 2020 ifølge Danmarks Statistisk. Det er kun 81 færre end det antal, der flyttede til København på samme tidspunkt.
Robotter på rådhuset
Robotterne er rykket ind på rådhuset i Fredensborg. Enkle, regelbaserede og rutineprægede opgaver optager meget tid for medarbejderne, og derfor bliver flere og flere af disse opgaver overtaget af robotter. Det sparer medarbejderne for en masse tid, som de kan bruge og giver dem det rigtige grundlag at træffe en afgørelse på. De rutineprægede opgaver ligger også i den mindre spændende afdeling, og robotterne hjælper altså også medarbejderne med at få en mere spændende dag. Robotterne på rådhuset har hverken arme eller ben, men er derimod et program, der ligger på computeren. Her gennemfører de en masse klik i kommunens forskellige it-systemer. Kommunen har i dag cirka 20 robotter i drift.
Unge skal påvirke Københavns udvikling
Unge stemmer er vigtige op til kommunalvalget 2021. Derfor inviterer Københavns Kommune og Demokrati Garage alle unge mellem 16 og 24 år i København til borgersamling. Borgersamlingen kommer til at bestå af 24 unge blandt alle, der har ansøgt. Samtlige unge i aldersgruppen har fået brev i e-Boks med en invitation, og udvælgelsen vil ske ved en lodtrækning, der tager højde for alder, køn, herkomst og uddannelse, da borgersamlingen gerne skal afspejle mangfoldigheden af de unge i København. De skal i løbet af efteråret 2021 formulere en række anbefalinger til Borgerrepræsentationen om det gode ungdomsliv i København. Herefter vil anbefalingerne blive overdraget til overborgmesteren og kultur- og fritidsborgmesteren.
Fredericia træder bycykelordning i gang
Fredericianere, pendlere og turister skal motiveres til at hoppe på cyklen frem for at tage bilen. Et nyt bycykelprojekt, der er et samarbejde mellem Fredericia Kommune, ADP og Trinity Hotel og Konferencecenter, er rullet ud med de første 27 cykler. Projektet omfatter i alt 50 cykler og skal placeres på udvalgte lokationer rundt i byen. I Klimaplan 2020 har kommunen blandt andet sat sig det mål, at bilejerskabet i 2030 skal fastholdes på, hvad det var i 2017. Byen har de seneste år samtidig haft fokus på at skabe gode faciliteter for cyklister, og projektet er byens nyeste skud på stammen for at bidrage til den grønne omstilling. Bymidten forventes at se en fordobling af befolkningen over 15 år, og cyklen er derfor også en nemmere måde at komme rundt i en kommende presset infrastruktur.
Genstartspuljer giver kultur og idræt
Pannabane og gratis film i skoven står på programmet i Rebild. Her har Kulturministeriets genstartspuljer givet kommunen mulighed for at lave 100 dage fyldt med kultur og idræt. Kommunen har i samarbejde med lokale foreninger og aktører stablet et program på benene, der skal tiltrække både unge og ældre. Alle arrangementer afholdes under åben himmel, og der er noget for enhver smag. Udendørs e-Sport, byg din egen fuglekasse og arrangementer med middelalderlige temaer er blot få eksempler. Kommunen og foreningslivet har skullet arbejde hurtigt og tæt sammen for at få stablet det på benene. Det hele foregår frem til 30. september.
Danmarks største ås – nu med vandrerute
Var det Fladsåtrolden, der dækkede Næstved med sand, eller var det istiden? Der er flere forklaringer på, hvordan Danmarks største ås er blevet skabt. Uanset hvordan, bliver det nu muligt at vandre en 12 kilometer lang rute over åsen fra Næstved til Mogenstrup. Det grønne område er unikt og skabt af den seneste istid med højeste punkt hele 55 meter over havets overflade. Åsen har en bredde på op til 600 meter og strækker sig over ti kilometer. For at ruten kunne blive til virkelighed, har Næstved Kommune lavet aftaler med velvillige private lodsejere. Derudover fik de mulighed for at købe skovarealer af DSB. Trolderuten, som den hedder i folkemunde, er blot én af flere nye vandreruter, som er blevet til gennem kommunens nye friluftsstrategi og budgetforliget for 2021.
Kunstværker i Varde får nyt liv
Hvis man har stået og kigget på skulpturer rundt om i Varde, men har manglet historien bag værkerne, er der nu gode nyheder. Varde ligger i toppen, når det gælder antallet af kunstværker i det offentlige rum. Kommunens 111 kunstværker, der ligger langs veje, i parker og i vandet, er blevet tilgængelige i appen Vizgu. Her får man historien bag de enkelte værker og kan desuden følge særligt tilrettelagte kunstruter. Derudover bliver en fysisk skulpturguide tilgængelig på biblioteker, museer og hos turistbureauer. Den fysiske skulpturguide og appen bliver indviet hen over hele sommeren med kunstvandringer. Appen bliver løbende opdateret med flere historier, og kommunen opfordrer derfor borgere til at tage kontakt, hvis de ved noget om værkerne.
Skraldespande i Ring-købing får pedaler og et ekstra bogstav
Skralderodende måger har været et stort problem i Ringkøbing. For at sikre en ren og pæn bymidte har kommunen derfor skaffet et antal nye skraldespande i en prøveperiode på et år. Det første år skal bruges på at evaluere placeringer og teknologien. Skraldespandene kan nemlig selv sige til, når de skal tømmes, og de kan komprimere pizzabakker, så de ikke fylder. Skraldespandene skabte dog hurtigt henvendelser fra borgere. Mange mente nemlig, at de manglede pedaler til nemmere betjening. Derudover var selve teksten på skraldespanden også i mangel. Her manglede nemlig et nutids-r i ”komprimerer”. Efter flere henvendelser er kommunen gået i gang med at rette fejlene.