
Leder siger op i protest mod politisk klima
tekst Mads Brandsen
Nok er nok for Tina Lybech.
Efter 18 år som ansat i Randers Kommune opsagde hun før sommerferien sin stilling som pædagogisk leder i Børnehuset Hørhaven. Baggrunden er velkendt, men det er alligevel nyt, at den også fører til frustrationer i mellemlederlaget: Det politiske klima er giftigt.
– Politikere har ret til at søge sagsindsigt i medarbejdernes personalesager. De kan gøre det uden begrundelse. Jeg mener, det kan og bliver udnyttet chikanøst, og det er med til at skabe en frygt, for hver gang man som leder vil træffe en beslutning, har man en joker med ved bordet, siger Tina Lybech.
I forbindelse med den såkaldte Stjernehus-sag, hvor en mandlig pædagogmedhjælper var mistænkt for et seksuelt overgreb på et barn, søgte byrådsmedlemmerne Frida Valbjørn (EL) og Bjarne Overmark (Beboerlisten) sagsindsigt i Tina Lybechs og andre lederes personalesager. Ingen af dem har begrundet ønsket om sagsindsigt, og det var heller ikke nødvendigt, konkluderede Ankestyrelsen i juli.
Tina Lybech anerkender, at politikerne har ret til at søge sagsindsigt – men mener samtidig, at det er med til at underminere medarbejdernes faglighed.
– Man kommer ikke til at bruge sin faglighed, og det er med til at skabe frygt. Jeg er selv tidligere byrådsmedlem (for Socialdemokratiet i daværende Mariager Kommune, red.), men jeg har aldrig benyttet mig af sagsindsigten. Sådan var vores kultur slet ikke, og jeg tror, de færreste kommunalpolitikere bruger det redskab.
Hvorfor er det så problematisk, at der søges sagsindsigt, hvis du som medarbejder ikke har gjort noget galt?
– Det skaber et klima, hvor man stemples som en dårlig medarbejder, selv om man bare gør sit job. Det er grænseoverskridende, og det paradoksale er, at en politiker som Bjarne Overmark har skabt sig et brand som den lille mands fortaler. Men i virkeligheden er det den lille mand, han træder på. Det er hans personlige synsninger, der er afgørende.
Bjarne Overmark har også tit markedsført sig som en vagthund i byrådet. Er det ikke vigtigt at have sådan en?
– Jo, men hvis ikke der er nogen, der holder øje med en vagthund, bliver det let til en kamphund, siger Tina Lybech, der mener, at Bjarne Overmark er det byrådsmedlem, der er værst.
– For to år siden proklamerede han i den lokale avis, at han nok skulle få fyret en række embedsmænd. Senest har han videregivet indhold fra den lukkede del af byrådets dagsorden. Det får han lov til, fordi byrådet ikke siger fra.
Tror du, klimaet i Randers Byråd ville være bedre uden Bjarne Overmark?
– Det afhænger helt af, hvor godt han har lært Frida Valbjørn (EL), red.) og Kasper Fuhr (Velfærdslisten) at bedrive politik. Men jeg tror, de har en nedre grænse.
Danske Kommuner har spurgt byrådsmedlem Bjarne Overmark, om han har en kommentar til kritikken, der fremføres af Tina Lybech. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. • mdbr@kl.dk