
Danmarks første internationale folkeskole trækker verdensborgere til
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Her er amerikanere, nepalesere, russere, briter, tyskere, danskere med mere. Og en skoleleder, der er australier.
I går var det første skoledag på Lolland International School, og skoleleder Dominic Maher kunne holde sin velkomsttale – naturligvis på engelsk – til 60 forventningsfulde elever i aldersgruppen fra 1. til 8. klasse.
De nye elever bliver kaldt op klassevis og går med deres lærer ind i bygningen, som skolen lejer af Maribo Gymnasium.
Umiddelbart lyder det ikke af så meget, men ifølge Dominic Maher er det en rigtig god start. Han har i sine ni år i Danmark startet skoleprojekter op, der havde spinklere udgangspunkt. Han kommer fra privatskolen Sankt Josef i Roskilde. Der var han med til at starte den internationale afdeling op, og der havde man kun 25 elever i starten.
– Politikerne på Lolland har virkelig satset her og givet os gode rammer. Vi har plads til 100 elever og har fået økonomi derefter, siger Dominic Maher.
Nu kunne man fordumsfuldt tro, at man var et sted i landet, hvor det kunne være svært at tiltrække lærere med de rigtige faglige profil til sådan et projekt. Men han har tværtimod været i en privilegeret situation, for da de første stillinger blev slået op, fik han over 200 ansøgninger fra kompetente profiler fra nær og fjern.
– Jeg havde selv forestillet mig, at vi i nogle tilfælde måtte vælge mellem ansøgere med tosprogs kompetencer og den danske læreruddannelse. Men vi fik virkelig mange ansøgninger fra kandidater, der havde både den internationale baggrund og havde taget den danske læreruddannelse. Og folk var villige til at rejse langt for at være en del af det her projekt, Dominic Maher.
Lolland International School er en international skole, forstået på den måde, at det daglige sprog på skolen er engelsk og halvdelen af undervisningen vil foregå på engelsk. Det er et såkaldt bilingualt program, hvor eleverne vil få mulighed for både at tage en dansk eksamen og samtidig en international Cambridge-certificeret uddannelse, der gør det muligt at fortsætte deres uddannelse også i internationalt regi.
Et fyrtårn for området
Amerikanske Candice Progler-Thomsen er en af de forældre, der har placeret begge sine børn på skolen. Faktisk er de flyttet til Lolland på grund af skolen. Familien havde ellers købt hus på Møn, da de kom hjem, efter at have arbejdet i Saudi-Arabien, men nu har de i stedet købt hus i Maribo.
– Jeg tror, det her er et meget vigtigt projekt for kommunen og dens virksomheder. For alle os internationale og blandede familier, der gerne vil forberede vores børn til nutidens internationale uddannelsessystem. Jeg tror, at skolen kan blive et fyrtårn for hele området, siger Candice Progler-Thomsen, der står og samtaler med de andre forældre, efter børnene er gået op i klasserne med deres lærere.
Baggrunden for den politiske beslutning om at etablere den internationale skole hænger sammen med, at Lolland Kommune forventer, at meget mere udenlandsk arbejdskraft vil komme til øen i forbindelse med etableringen af Femernforbindelsen.
Læs mere om Lolland Kommunes satsning i det kommende magasin nr. 14. tkn@kl.dk