
Bredt samarbejde skal sætte ny retning for ældrepleje
tekst Anna Törnqvist Jensen
Ældretopmødet i oktober sidste år var startskuddet til en ny måde at tænke og arbejde i ældreplejen på med fokus på borgernes konkrete behov og på værdighed og omsorg. Der kom en række ideer og visioner ud af topmødet, som arrangørerne – Social- og Ældreministeriet, Ældre Sagen, FOA og KL – siden har arbejdet med at føre videre.
Nu nedsætter de en bred gruppe af interessenter og organisationer, som skal følge aktiviteterne i de seks arbejdsområder, som arrangørerne bag Ældretopmødet har delt ældreplejen op i. Den nye følgegruppe skal bidrage med relevant viden, faglige perspektiver og erfaringer for at styrke og kvalificere arbejdet.
– Vi skal kunne være trygge ved vores ældrepleje i Danmark og vide, at der er pleje og omsorg at hente, hvis man som ældre får brug for det. Tilliden til det har lidt for mange knæk de senere år, og derfor er det ambitiøse og fælles arbejde for en værdig ældrepleje så afgørende, siger social- og ældreminister Astrig Krag (S) i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Det er imponerende at mærke engagementet fra organisationerne og interessenterne, og jeg ser frem til, at vi giver det samarbejde endnu mere tryk nu med 30 organisationer og interessenter som følgegruppe. Det her er en opgave, vi kun kan lykkes med sammen. Og vi skal lykkes, for trygheden om ældreplejen er helt grundlæggende for vores velfærd.
Også for Ældre Sagen er det ifølge administrerende direktør Bjarne Hastrup afgørende, at ældreplejen kommer tilbage til et værdigt og anstændigt niveau.
– Vi hilser det derfor velkomment, at de mange forskellige organisationer på området nu får mulighed for at bidrage til arbejdet med at rette op på ældreplejen, siger han i pressemeddelelsen.
Ifølge KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) er det brede samarbejde nødvendigt for at kunne lykkes med at udvikle ældreplejen.
– Det er både positivt og nødvendigt, at vi med den nye følgegruppe får en bred og inddragende proces i forhold til udviklingen af vores ældrepleje. Målet om at skabe en endnu bedre ældrepleje i fremtiden er jo en fælles opgave, og derfor er der brug for at få alle faglige perspektiver og erfaringer i spil, siger Jacob Bundsgaard, som suppleres af sektorformand i FOA, Torben Hollmann:
– Ældretopmødet var startskuddet til et vigtigt arbejde, der skal sætte en ny fælles retning for ældreplejen i Danmark. Det arbejde er i fuld gang, både ude i kommunerne og på nationalt plan, men opgaven er gevaldig, og vi har brug for alle gode kræfter. Derfor er det godt, at vi nu udvider kredsen, så endnu flere interessenter på området får mulighed for at give inspiration og viden til det videre arbejde, siger han.
Den nye følgegruppe består af repræsentanter for organisationer, som tilsammen dækker de mange interesser og fagligheder på ældreområdet. Første møde i følgegruppen finder sted i dag, torsdag, og arbejdet i gruppen fortsætter frem mod det næste Ældretopmøde senere i år. antj@kl.dk