
Ingen kommuner får lov til at droppe de nationale test
tekst Mads Brandsen
Det er ikke kun Esbjerg, der ikke bliver fritaget for de nationale tests i år.
Som Danske Kommuner kunne fortælle mandag, får den kommende frikommune ikke lov til at smyge sig uden om i år. Samme melding har man fået i Holbæk, der også er frikommune på skoleområdet fra det kommende skoleår.
Den beslutning ærgrer Holbæks borgmester Christina K. Hansen (S), der på Facebook giver udtryk for sin skuffelse.
– Jeg kan og kommer ikke til at kunne forstå, at man så entydigt fastholder nationale test som et krav, når det gang på gang er slået fast, at testen, som den er nu, ikke giver mening hverken for de elever, der skal op til den eller de lærere, som står for at lave den, da den ikke giver et retvisende billede af eleven, skriver hun.
Dermed er hun helt på linje med udvalgsformand i Esbjerg Diana Mose Olsen (SF).
– Vi kommer ikke til at bruge resultaterne til noget, og derfor giver det ikke meget mening. Vi har spurgt ministeriet, om resultaterne ville blive brugt som baseline for frikommuneforsøget, men det er ikke tilfældet, og derfor synes jeg, det er kvalificeret spild af tid at teste eleverne. Det er uforståeligt, sagde hun mandag til Danske Kommuner.
Men det er dog ikke kun frikommunerne, der har fået et rungende nej fra ministeriet. Ifølge Politiken Skoleliv har i alt 15 kommuner den 30. marts fået afslag på ansøgninger om fritagelse fra de nationale test. Det drejer sig om Aalborg, Aarhus, Albertslund, Esbjerg, Holbæk, Hvidovre, København, Odense, Randers, Rødovre, Skanderborg, Svendborg, Silkeborg, Viborg og Vordingborg.
Kommunerne Fredensborg, Frederikshavn, Fredericia, Gladsaxe, Guldborgsund, Kerteminde og Norddjurs har også søgt dispensation, men har endnu ikke hørt fra ministeriet. mdbr@kl.dk