Aarhus politianmelder boligforening: Brugte millioner på dyre vine og restaurantbesøg
tekst Mads Brandsen
Overførsler af kontanter til private bankkonti for 9,3 millioner kroner, dyre vine og restaurantbesøg for 2,2 millioner kroner, private udgifter, der er skjult i byggeregnskaber for 1 million kroner og mistænkelige indbetalinger fra en stor leverandør på 7,4 millioner kroner.
Det er hvad der er kommet frem i en advokatundersøgelse af den almene boligorganisation Østjysk Bolig, som Aarhus Kommune har bestilt. I alt tegner rapporten et billede af, at der kan være begået bedrageri, mandatsvig og modtaget returkommission for i alt 19,9 millioner kroner. De formodede ulovligheder er begået af flere medarbejdere i Aarhus Bolig.
Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse onsdag, hvor kommunen har overdraget sagen til Østjyllands Politi. Derfor er en række detaljer i undersøgelsen ikke offentliggjort.
Som øverst ansvarlige for tilsynet med boligforeningerne i Aarhus er rådmand for teknik og miljø Bünyamin Simsek (V) chokeret.
– Jeg er simpelthen rystet over, hvad vi har fundet i Østjysk Bolig. Vi taler om en organisation, der ikke kun skal tage vare på kommunens tilskud til almene boliger, men som også skal forvalte lejernes huslejer bedst muligt. Jeg vil rose vores tilsyn for, at det rykkede hurtigt, da det sidste år modtog en meddelelse fra en anonym whistleblower, så vi nu kan overdrage et omfattende materiale til politiet, siger han.
Tilbage i oktober meldte Aarhus Kommune direktøren for Østjysk Bolig, Allan Søstrøm, til politiet for mandatsvig, og han blev efterfølgende bortvist af boligselskabet. Dengang havde kommunen kendskab til sager, hvor direktøren havde foretaget private indkøb for 370.000 kroner, men nu viser det sig altså, at der er tale om en helt anden størrelsesorden. Ifølge JP Aarhus handlede mistanken om installation af køkkener – et til ham selv og et til et familiemedlem.
Bünyamin Simsek har allerede nedsat en arbejdsgruppe sammen med samtlige 13 boligforeninger i Aarhus, som skal sikre, at beboerdemokratiet fungerer godt nok.
– Det er en ekstremt vigtig og svær ledelsesopgave at sidde i en bestyrelse for en boligforening, og jeg synes, at der skal professionelle kræfter ind for at understøtte beboernes muligheder for at gennemskue, hvad der sker i deres boligforening. Det er noget af det, som jeg har spillet ind med, og som jeg helt generelt synes, at vi skal have set på i hele sektoren, siger han. mdbr@kl.dk