
Jens har gjort sin by til LA-højborg
tekst Mads Brandsen
– Står du og mangler lige meget hva’, ta’ en tur til Auning og sig go’dag!
Byen Auning er foruden sit rige handelsliv, der blev promoveret i en radioreklame med ovenstående omkvæd i 1990’erne, nok mest kendt for landbrugsmuseet Gammel Estrup. Men kommunalpolitisk stikker byen også ud: Her satte hver fjerde vælger ved sidste valg krydset ved liste I – Liberal Alliance.
Det svarer til mere end en tredjedel af stemmerne i hele Norddjurs Kommune, hvor partiet gennem hele valgperioden har haft to mandater – hvilket også er en sjældenhed, når man ser ud over landkortet.
Manden bag succesen hedder Jens Meilvang, og han er godt klar over, at hver fjerde vælger i Auning nok ikke er så liberale, at det gør noget.
– Det handler ikke så meget om ideologi. Jeg tror, borgerne stemmer på mig, fordi jeg arbejder for lokalområdet og gør meget ud af det. Det er det, de siger til mig, siger han, der ikke er det eneste kommunalbestyrelsesmedlem fra byen, der tæller 3.015 sjæle ud af kommunens i alt 37.089.
##ContentBoxStart##263199##ContentBoxEnd##
Hjælp til byggesager
Jens Meilvang er i gang med sin fjerde valgperiode og er formand for kommunens miljø- og teknikudvalg. Han opstillede og blev valgt for Venstre ved valget i 2005, men skiftede i 2012 til Liberal Alliance, som han også er folketingskandidat for.
Helt aktuelt arbejder han for, at Norddjurs Kommune bliver hurtigere til at behandle byggetilladelser. Der er nemlig gang i byggeriet af parcelhuse i Auning og Grenaa, ligesom der også er rift om at få lov til at bygge sommerhuse langs nordkysten. Her kommer der i øjeblikket 300 procent flere ansøgninger end normalt, hvilket presser forvaltningen ganske betydeligt.
– Jeg arbejder på, at private skal have lov til at hjælpe os med at behandle sagerne. Jeg tror egentlig, de fleste i byrådet kan se det fornuftige i, at vi skal udnytte det vindue, der er. Forvaltningen er ved at undersøge, hvad det vil koste, fortæller han.
Jens Meilvang ser også gerne, at Norddjurs Kommune, der beskæftiger omkring 3.500 medarbejdere, drives mere som en privat virksomhed.
– Vi måler ikke ret meget på, hvordan vi gør det i forhold til andre. Vi har mange ansatte i administrationen i forhold til mange andre kommuner. Hvorfor har jeg aldrig rigtig kunnet få et godt svar på. Vi burde undersøge, hvordan andre kan være så få. Som kommuner er vi jo ikke konkurrenter på den måde, så der er ingen grund til, at vi ikke lærer af hinanden, siger han.
De spændende ti procent
Mens 90 procent af al kommunalpolitik ifølge Jens Meilvang er noget, alle kan blive enige om, bevæger han sig her ind på de ti procent, hvor der er uenighed.
– Det er da klart, at det giver noget politisk konflikt at foreslå, at vi skal have færre ansatte. Jeg synes, det bliver meget tydeligt, at en kommune drives for andre folks penge, siger han, der også drømmer om langt mere udlicitering, end tilfældet er.
##ContentBoxStart##241517##ContentBoxEnd##
– Vi kan ikke vide, om vi er alt for dyre, når vi ikke udliciterer ret mange opgaver. Som kommune skal vi passe på skatteydernes penge og hele tiden have fokus på at løse opgaverne bedst og billigst, siger han og tilføjer, at han – selvfølgelig – aldrig stemmer for at hæve kommuneskatten.
Men det hele skal ikke handle om at lade flere kolde kontanter blive i borgernes lommer. Han vil også lade dem bestemme noget mere. Helt konkret skal bestyrelserne for kommunens skole, børnehaver og vuggestuer sættes mere fri.
– Jeg vil give dem meget mere indflydelse. Reelt sidder de i dag kun og laver høringssvar. Jeg vil gerne give dem mere budgetansvar og give dem mulighed for at sætte en retning for, hvordan skolen og børnehaven skal drives. De skal have lov til at tone det, så den almindelige børnehave bliver til en skovbørnehave, mener Jens Meilvang.
På skoleområdet kunne etableringen af flere profilskoler måske føre til, at de mindre skoler blev mere attraktive for børn fra andre skoledistrikter. Og så ville det give politikerne lidt mindre at lave.
Og apropos, så har Jens Meilvang personligt rigeligt at se til som udvalgsformand, medlem af økonomiudvalget og en række andre poster. Det første års tid i politik arbejdede han fuld tid, men gik siden ned på 20 timer – og i dag er han blevet selvstændig med en virksomhed, der udlejer erhvervslejemål.
– Det var simpelthen en nødvendighed, hvis jeg skulle nå det hele. Jeg tror ikke, der er en ejendomsmægler, der vil ansætte mig så få timer, som jeg har, lyder det fra Jens Meilvang.
Til november går han til valg som sit partis borgmesterkandidat og vil også denne gang stå opført som ”Jens Meilvang, Auning” på stemmesedlen. For nok kan Norddjurs Kommune snart fejre sin 15-års fødselsdag, men det er stadig så som så med at føle sig som én kommune.
– Mange siger, at der bliver lavet flere veje i Grenaa. Og i Grenaa siger man det omvendte. Jeg tror ikke, vi kan ændre ved, at lokalområderne fortsat betyder meget for borgerne, og at man i den del af kommunen, jeg bor i, føler sig mere vendt mod Randers end Grenaa, siger Jens Meilvang. • mdbr@kl.dk