
Danmarks mest støjplagede kommune fortsætter kampen
tekst Mads Brandsen
Nålen i decibel-appen på min telefon flytter sig hastigt fra det blå niveau til det blodrøde, da jeg nærmer mig broen, hvor Ring 3 krydser Motorring 3 i Gladsaxe.
Den værste myldretid er for længst overstået denne eftermiddag i april. Klokken nærmer sig 18. Alligevel er støjniveauet gennemsnitligt 79,4 dB med 85,9 som den højeste måling. Det er et niveau, som ifølge forskere er sundhedsskadeligt, og som man derfor ikke bør være udsat for længere end otte timer dagligt.
Ikke desto mindre er det, hvad to tredjedele af Gladsaxes borgere lever med hver eneste dag. Gennem den tæt befolkede forstadskommune skærer to motorveje, to store ringveje og S-banen. En ejendomsmægler ville formentlig prale med, at der ikke engang er et stenkast til den særdeles gode infrastruktur, men borgmester Trine Græse (S) har en anderledes, dyster måde at beskrive virkeligheden for hendes borgere på.
– Vi er en bosætningskommune, men borgerne bliver syge af at bo her. Vi har boligområder, men vi kan ikke længere bygge boliger, hvis vi skal overholde støjgrænserne. Vi er en velfærdskommune, men vi kan ikke længere bygge nye velfærdsinstitutioner, siger hun og minder om, at byen altså lå der længe før, der var al den støj.
Skuffelsen var derfor til at tage og føle på, da Trine Græse tidligere på måneden læste regeringens infrastrukturudspil, der ifølge hende slet ikke gør nok for at mindske den støj, kommunens borgere allerede oplever.
I udspillet lægger regeringen ganske vist op til at bruge tre milliarder kroner på støjbekæmpelse. Men regeringen vil samtidig inddrage nødsporet på Motorring 3, så den bliver firesporet.
Det skaber endnu mere støj i blandt andet Gladsaxe, hvilket udspillet lægger op til at imødegå med flere støjskærme, støjsvag asfalt og særlige støjstærekasser, men det er alt sammen helt utilstrækkeligt, mener Trine Græse, der forleden havde foretræde for Folketingets transportudvalg, hvor hun fortalte om kommunens udfordringer.
– Vi har brug for, at I medregner værdien af omegnskommunerne som bosætningskommuner og indregner omkostninger for, at mine borgere bliver syge af at bo i Gladsaxe. Det er ikke forsvarligt at vende det blinde øje til det sundhedsmæssige problem, sagde hun blandt andet.
Venstre klar med flere penge
Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen anerkender til fulde Gladsaxes problemer.
– Det er Danmarks mest støjplagede kommune, og derfor skal der ske noget i en fart. Jeg synes ikke, regeringen er ambitiøs nok. Der er brug for en stor og ambitiøs pulje til støjbekæmpelse. Derfor vil vi i Venstre gerne øge regeringens forslag med yderligere en halv milliard kroner, siger han.
Pengene skal findes i den reserve, regeringen har sat af til politiske forhandlinger om infrastrukturplanen. Den er på i alt ti milliarder kroner. Kristian Pihl Lorentzen ser gerne, at der bliver iværksat nogle pilotprojekter for støjbekæmpelse i netop Gladsaxe, som måske kan udbredes til andre steder.
– Gladsaxe er langt fra det eneste sted, der er problemer, men kommunen er uhyggeligt hårdt ramt, og derfor ville det være oplagt, siger han.
Under Trine Græses foretræde spurgte han hende direkte, om en halv milliard kroner mon ville være nok. Det tror hun ikke, for løsningen vil formentlig være at overdække dele af motorvejsstrækningerne, som man har gjort det i Silkeborg. Det bliver ganske dyrt. Men det må Vejdirektoratet regne nærmere på. Andre steder er der brug for ti meter høje krumme støjskærme.
##ContentBoxStart##263135##ContentBoxEnd##
Helt absurd situation
For formanden for transportudvalget Jeppe Bruus (S), der er valgt i Gladsaxekredsen, er der heller ingen tvivl om, at der skal gøres noget ved støjen i Gladsaxe såvel som i andre kommuner omkring København.
– Det er helt absurd, at der mange steder er så meget støj, at kommunerne ikke kan bygge en daginstitution eller udvikle byen i øvrigt. Det er et reelt og meget voldsomt problem, som vi skal sætte ind overfor, og det skal vi gøre de steder, hvor det er værst. Derfor har regeringen også fordoblet den støjpulje, som den borgerlige regering tidligere foreslog, siger Jeppe Bruus.
Er tre milliarder overhovedet nok?
– Det er et udspil fra regeringens side. Jeg vælger at tage det positivt ned, at alle partier er optaget af at gøre noget ved støjen, og jeg har en positiv forventning til alle partierne om, at vi kan gøre noget effektivt ved det, siger han.
I Enhedslisten tøver transportordfører Rasmus Vestergaard Madsen ikke med at sige, at tre milliarder kroner er for lidt.
– Mere motorvej giver mere støj, og derfor har vi som krav i forhandlingerne, at man får sat en prop i trafikudviklingen. Både af hensyn til klimaet og arealanvendelsen, men også for at få mindre støj. Det handler blandt andet om at lære af coronakrisen og se på mere hjemmearbejde. Kan vi bare få fem-ti procent af myldretidstrængslen væk, behøver vi slet ikke bygge flere motorveje, siger han.
##ContentBoxStart##263136##ContentBoxEnd##
Samlet byråd bag
Enhedslisten vil samtidig foreslå at sænke hastigheden på bynære motorvejsstrækninger som Motorring 3 i Gladsaxe, hvor der kører op mod 180.000 biler i døgnet.
– Det har virket andre steder, men det kan slet ikke stå alene. Vi skal også have langt bedre afskærmning, siger Rasmus Vestergaard Madsen.
Helt så positiv er Nye Borgerliges transportordfører ikke.
– Vi synes, det er vigtigt at bekæmpe støj, og som udgangspunkt mener vi, det er fint, at der er sat tre milliarder kroner af til det. I udspillet fokuserer regeringen på kommunerne rundt om København, der er meget plagede af støj fra Ring 3. Det er vi grundlæggende godt tilfredse med, lyder det fra Mette Thiesen.
Hun er ikke villig til at tage penge fra mulige nye motorvejsprojekter og kanalisere dem over til støjbekæmpelse, men åbner dog en kattelem i forhold til at øge puljen:
– Vi vil ikke afvise, at der kan findes ekstra penge andre steder, siger Mette Thiesen.
Tilbage i Gladsaxe noterer Trine Græse sig med tilfredshed, at Folketingets transportudvalg anerkender problemet. Hun har byrådet bag sig, når hun fortsætter kampen for et Gladsaxe med mindre støj.
– Det gør mig selvfølgelig forhåbningsfuld, men jeg er ikke færdig med at forsøge at påvirke politikerne. Jeg vil også bede om et møde med transportministeren. Jeg ved, at han er klar over vores problemer, men han kan få lov til at høre det igen, siger Trine Græse.
Kort før dette magasins deadline havde transportminister Benny Engelbrecht (S) kun holdt såkaldt sættemøde med partierne. De egentlige forhandlinger var ikke begyndt. • mdbr@kl.dk