
Arbejdsretten skal afgøre, om sosu’er kan nægte at arbejde under videoovervågning
tekst Anna Törnqvist Jensen
En kritisk ægtemand har udsat en række hjemmehjælpere for så stor belastning, at 12 sosu’er, der plejer mandens kone, nu nægter at møde på parrets adresse i Kolding Kommune. Manden har sat videokameraer op i parrets hjem, som filmer sosu’erne, mens de er på arbejde, og derudover bliver sosu’erne ifølge FOA også udsat for trusler af manden.
– Det har udviklet sig mere og mere ekstremt. De lever dagligt under trusler om politianmeldelse fra manden, som mener, de ikke gør det godt nok. De bliver truet – blandt andet med at blive bundet til en flagstang. Nu har han så sat tre videokameraer op. Mine medlemmer siger, at så længe de bliver filmet, kan og vil de ikke udføre tjeneste i det hjem, siger Jens Lund, lokalformand i FOA Kolding, til B.T.
Annette Lund, der er senior-, sundheds- og fritidsdirektør i Kolding Kommune, siger til avisen, at kommunen har forsøgt at få manden til at stoppe med at videofilme, mens medarbejderne er på arbejde, og at ledelsen af kommunens hjemmepleje har haft ugentlig kontakt til parret for at lytte til eventuel kritik. Men nu er situationen fastlåst, og de seneste 14 dages tid har kommunen haft travlt med at skaffe vikarer til at dække ind, mens sosu’erne har nægtet at møde op på adressen.
Arbejdsretten skal nu afgøre, om sosu’erne har ret til at nægte at møde op. Mens ægtemanden holder fast i, at han har ret til at videofilme i eget hjem, er FOA af en anden overbevisning.
– Vores opfattelse er, at den videoovervågning, der foregår, er så krænkende og psykisk belastende, at de har ret til at sige nej til at udføre arbejdet, siger Jens Lund til B.T., mens Annette Lund forklarer, at Kolding Kommune står med et problem, hvis Arbejdsretten giver sosu’erne medhold.
– Hvis de kan sige nej, kan jeg ikke gøre andet end at kigge KL dybt i øjnene og spørge: Hvad gør jeg nu?, siger Annette Lund. antj@kl.dk