
Borgmester: Automatiseret nedlukning virker ikke
tekst Thomas Kokholm Nielsen
I sidste uge trådte bekendtgørelsen om den automatiserede nedlukning i kraft. Den betyder, at kommunerne selv skal holde øje og lukke ned, hvis incidenstallene bliver for høje. Det nye er, at kommunerne får tallene på sogneniveau, og derfor kun skal lukke ned for skoler, daginstitutioner, uddannelsessteder med videre i det sogn, hvor smittetallene er for høje. Det vil sige, hvis der over de seneste syv dage har været mindst 20 smittetilfælde, antallet af smittede per 100.000 indbyggere er over 400, og positivprocenten er over to procent.
Fem kommuner har på nuværende tidspunkt lukket sogne – syv sogne i alt.
Modellen møder dog kritik fra flere af de berørte kommuner. Den opleves som rigid uden hensyntagen til lokale forhold. En justering skal diskuteres af Folketinget i denne uge.
En meningsløs nedlukning
En af de berørte kommuner er Jammerbugt, hvor man måtte lukke Fjerritslev skole, der ligger i sognet Kollerup-Fjerritslev. Det til trods for, at der ikke var en eneste lærer eller elev smittet med corona.
– Det høje smittetal skyldes en fest på College (Et kollegie, red.), der ligger i forbindelse med Fjerritslev Gymnasium. De er isoleret for lang tid siden. Det var noget helt lokalt blandt en bestemt gruppe mennesker. Derfor er vi også sikre på, at smittetallet vil falde hurtigt og markant. Vi har ikke set smitte på vores skole eller i vores dagpleje i lang tid. Vi har heller ikke set smitte i børnehaver og vuggestuer i området. Derfor er der ikke grund til at lukke det hele ned, forklarer borgmester Mogens Gade.
Alligevel har kommunen måttet lukke skolen med omkring 800 elever, to daginstitutioner, dagplejere, Fjerritslev Gymnasium og en SOSU-uddannelse. Plejehjem er ikke omfattet af den automatiske nedlukning.
– Der er virkelig mange forældre, lærere, ledelse og elever, der har svært ved at forstå det her. Det skal kunne forklares og forsvares. Det automatiske er det tåbelige. Det er omkostningstungt at nedlukke. Det har betydning for rigtig mange. Der bør være et fagligt belæg for, at man gør det, udover at man har opfundet et system med nogle indikatorer, siger Mogens Gade.
Det er for rigidt
Mogens Gade mener, det bør være muligt at tage en lokal vurdering.
– Varslingssystemet er fint, vi er alle interesseret i at få åbnet Danmark så ansvarligt som muligt. Det er også fint, at man vil lave regler og træffe den slags beslutninger centralt. Men så kunne de henvende sig til os og høre, hvad situationen egentlig er. Så kan de træffe beslutningen på et oplyst grundlag, fremfor at man styrer efter et rigidt system, der er opfundet af en bureaukrat i et ministerium, siger Mogens Gade.
Folketinget skal i denne uge drøfte mulige ændringer af modellen. Det er en del af den seneste aftale om genåbning.
– Vi har fået lagt pres på Folketinget og sagt det virker fjollet, og at I er nødt til at gøre noget ved det. Det er ikke gennemtænkt. Jeg synes, det lyder til, at de har lyttet, siger Mogens Gade. tkn@kl.dk