
Væksten bliver ved i Horsens
tekst Mads Brandsen
Peter Sørensen (S) er en sindig mand.
Som Horsens’ borgmester har han selvfølgelig læst tallene fra Danmarks Statistik med stor interesse. Og de er lidt ekstra opsigtsvækkende i år. For trods coronaens hærgen blev 2020 endnu et år, hvor Horsens fik flere indbyggere. Helt præcist 1.263 af slagsen – hvilket er dobbelt så mange som i 2019.
Befolkningsudviklingen er gået fremad non-stop siden 2004. Det er ikke tilfældigt. Langtfra faktisk. Men selv om man tydeligt kan høre Peter Sørensens smil i telefonen, er han ikke typen, der jubler over et enkelt års ekstra store fremgang.
– Vi har lært, at vi skal se befolkningsudviklingen i et tiårigt perspektiv. Det enkelte år kan variere meget alt efter, hvor meget vi bygger. Men der er da ingen tvivl om, at det er meget sjovere at åbne en børnehave, end det er at lukke den, siger han.
Når det siden 2004 er lykkedes Horsens at vende udviklingen, skyldes det ikke mindst de tre vigtigste parametre for enhver ejendomsmægler: Beliggenhed, beliggenhed og beliggenhed.
Horsens ligger tæt på motorvejen. Ad den kan man nå op mod 700.000 arbejdspladser inden for en time. Der er mange uddannelser i byen, folkeskolerne fungerer godt – og der er flot natur inden for rækkevidde. Og hvis man ikke er til bylivet, er der også levende lokalsamfund.
– De mindre byer i Horsens Kommune vokser også disse år. Der er velfungerende skoler og dagtilbud og et godt foreningsliv, siger Peter Sørensen.
Bagtæppet for den gode stime, Horsens er inde i, er imidlertid dystert. I løbet af 1980’erne var mange af de store industriarbejdspladser i byen flyttet ud, og byen var med Peter Sørensens ord endt som Jyllands kirkegård. Horsens havde under Schlüter-regeringen danmarksrekord i ungdomsarbejdsløshed. Det fik i 1990’erne byrådet til at satse på mere uddannelse og kultur, og det gav pote. Horsensianerne blev stolte af deres by – og sådan et sted vil andre også gerne bo.
Over de kommende to-tre år er der et par tusinde nye boliger på vej. Det er selvfølgelig nødvendigt for at trække nye indbyggere til, men også for at skabe flow i den eksisterende boligmasse, fortæller Peter Sørensen.
– Hvis ikke vi bygger nyt, flytter de ældre ikke ud af parcelhusene. Vores store fordel er, at der er en bolig til enhver pengepung. Vi vil gerne være kendt som det sted, hvor man kan leve det gode hverdagsliv, siger han.
Selv om mange borgmestre nok misunder Peter Sørensen, giver det også nogle udfordringer, når man – som han selv formulerer det – ikke er en kommune, der er rig på andet end gode borgere.
– Mange tilflyttere giver et bedre skattegrundlag. Men vi må være virkelig skarpe på vores anlægsprojekter. På et normalt år bygger vi mindst to nye børnehaver – og skal samtidig finde penge til at renovere eksisterende kommunale bygninger. Det er ganske svært, når anlægsrammerne er så stramt styret, siger han.
Horsens har i dag 90.966 indbyggere, og det er forventningen at nå 100.000 indbyggere inden for otte år. • mdbr@kl.dk
##ContentBoxStart##262978##ContentBoxEnd##
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-7-side-45.pdf