
Plejepersonale og praktiserende læger kan nu mødes på video
tekst Gitte Johansen
En ny aftale mellem PLO og Danske Regioner gør det muligt for plejepersonalet på landets plejehjem at holde en videokonference med beboernes egen læge.
Praktiserende læge Henrik Nyholm er en af de læger, som allerede har afprøvet de nye muligheder i sit arbejde som plejehjemslæge på Sørvad Plejecenter i Herning Kommune.
– I mange situationer kan video være et godt alternativ til et sygebesøg. Det kan være, når der er brug for en medicingennemgang eller ved det årlige tjek af diabetespatienter. Video kan også bruges i situationer, hvor en assistent hurtigt har brug for lægens øjne på en beboer, som er dårlig, siger han.
De digitale møder sparer de praktiserende læger for tiden på landevejen, og det kan give luft i en travl hverdag. Især når afstandene er store.
– Der er altid rift om lægens tid, og lægen kan ikke se patienter, mens han kører bil. Så i de tilfælde, hvor jeg som læge kan tilse en beboer uden at bruge lang tid på landevejen, giver det mere lægetid til både mine patienter i praksis og på plejehjemmet, siger Henrik Nyholm.
Når der ikke er tale om egentlige sygebesøg, kan det også være beboerne, som bliver bedt om at tage turen til deres praktiserende læge. Men for de mest skrøbelige ældre kan transporten være så udmattende, at de helst undgår lægebesøg.
– Med videokonsultationer kan vi inddrage plejehjemsbeboerne mere, fordi vi har mulighed for at lave en konference, hvor de er med. I stedet for at sygeplejersken tager telefonen og ringer til lægen, og vi aftaler nogle ting, som patienten ikke er med i. Jeg håber, at videokonsultationerne kan genskabe noget af den kontakt mellem læge og patient, som er forsvundet med det øgede pres på almen praksis, siger Henrik Nyholm.
Når det skal gå hurtigt
Videokonsultationer kan også bruges i mere akutte situationer, hvor det kan være en hjælp for personalet at få lægen med på video.
– Personalet føler nogle gange, at de står med et kæmpe ansvar, når det kun er dem, der har set patienten. Det kan være en assistent, som står alene i en situation, hvor det kan være svært at beskrive en besværet vejrtrækning. I de situationer kan det hjælpe at få lægens øjne på patienten via skærmen, siger Henrik Nyholm.
Det kan også være aktuelt i situationer, hvor plejehjemmet overvejer en indlæggelse, fordi de ikke føler, de kan vente på, at lægen kan komme på sygebesøg. Her kan der hurtigt etableres en kontakt over video.
– I visse akutte situationer kan det give begge parter en større tryghed. Når vi vurderer patienter, bruger vi ofte tal og værdier, men det er rart også at se patienten. Når jeg ser patienten, kan jeg bedre danne mig et indtryk af, hvor dårlig patienten er. Det er jo også noget med erfaring. Alt er ikke bare værdier, siger Henrik Nyholm.
Det personlige møde
De nye digitale muligheder må dog for alt i verden ikke blive en undskyldning for at springe besøg over, pointerer Henrik Nyholm.
– Muligheden må ikke blive en undskyldning for at ikke tage på sygebesøg, fordi lægen kan spare tid. Der skal vi være vores egne vogtere, så vi ikke bruger video i situationer, hvor vi burde tage på sygebesøg, siger han.
Heller ikke de svære samtaler egner sig til videokonsultationer. Her er der brug for et personligt møde.
– Vi skal huske, at det er god lægeskik at komme ud og lægge en hånd på patienten til en svær samtale. Der er samtaler, som kræver øjenkontakt, og som ikke egner sig til at blive taget over video. Det kan for eksempel være samtaler om genoplivning, siger Henrik Nyholm. • gij@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-7-side-31.pdf