
Levende bymidter er et fælles ansvar
tekst Mads Brandsen
Aldrig før har danskerne købt så mange fysiske varer online som i 2020. Coronaen har vendt og op ned på vores indkøbsvaner, og derfor er udfordringen den samme i mange handelsbyer: Kunderne skal lokkes tilbage til gågaderne.
I Vejle går den del af udfordringen faktisk ganske godt. Her kan citychef Andreas Kiis Antonsen melde om ganske få ledige butikslokaler.
– Før coronakrisen havde vi otte-ti tomme butikker. Nu har vi to. Vi har ikke bøvlet med lukninger og kurser. Der er ingen tvivl om, at den enkelte butiksejer kæmper hårdt, men der er kommet nye butikker. Senest har vi fået en stor FDB Møbler, fortæller han.
Men alligevel venter der et stort arbejde i at holde momentum. Ifølge optællinger foretaget af City Vejle på byens gågade, Søndergade, lægger lidt flere end normalt vejen forbi gågaden til sammenligning med april sidste år. Det kommer dog efter måneder med tvangslukkede butikker, hvor der har været op til 75 procent færre kunder på gaden.
Derfor handler det om at gøre opmærksom på sig selv. Det gjorde Vejle under coronakrisen, hvor man fik en del medieomtale ud af at være den første by, der satte klistermærker på fortovet for at opfordre folk til at holde til højre for at holde afstand til andre. Senere tog Rigspolitiet Vejle-modellen med i anbefalingen til, hvordan man kunne corona-sikre gågaderne.
##ContentBoxStart##262965##ContentBoxEnd##
Spotlys på takeaway
I december var Vejle igen i medierne. Denne gang med en historie om, at otte store lyskegler lyste op på aftenhimlen. De var placeret foran byens restauranter for at minde vejlenserne om, at de kunne købe takeaway for at støtte de lokale restauranter.
Og da DR fik premiere på børneprogrammet om John Dillermand, fandt Andreas Kiis Antonsen og nogle samarbejdspartnere på, at de ville lave en video om, at Vejle måske har Danmarks længste… gågade. Den er faktisk hele 977 meter.
Det er den slags, man kalder guerilla-marketing – noget, der ”larmer” så meget, at de fleste lægger mærke til det. Det virker, og det er der brug for noget mere af – også efter corona, mener man i Vejle.
– Vi har skudt en masse afsted meget hurtigt. Vi har forsøgt at være aktuelle. Det kan godt være, det ikke har været perfekt hver gang, men vi har formået at fordoble vores følgerdatabase på Instagram. Det kan vi bruge fremover, siger Andreas Kiis Antonsen.
For ham er der ét nøgleord, når det kommer til at skabe liv i bymidten: Samarbejde. Med alle de handlende. Med kommunen. Men også med andre interessenter. Det kan være alt fra den lokale fodboldklub til Vejle Musikteater.
– Det er samarbejdet, der er en af de største drivere for, at vi lykkes. Vi samarbejder med alle, der har lyst til at lege med. Det gælder også andre virksomheder end butikker, for de har også en interesse i, at der er en spændende midtby, for så vil folk gerne bo og arbejde her, siger Andreas Kiis Antonsen.
Centralt er også samarbejdet med Vejle Kommune, der har ansat en specialkonsulent lige under kommunaldirektøren, som City Vejle har et tæt samarbejde med. Det sker, at hun ikke lige har løsningen på en given udfordring, men så ved hun, hvem på rådhuset der kan hjælpe.
– Vi sparrer flere gange om ugen om alt muligt. Det kan også være om noget mere langsigtet og strategisk. Det fungerer godt, og jeg mærker virkelig, at Vejle Kommune rigtig gerne vil bidrage til den levende bymidte, siger Andreas Kiis Antonsen.
Han har observeret, at man nogle steder nærmest truer kunderne til at bakke op. Det duer ikke, mener han.
– Det er uambitiøst at stå med hatten i hånden og nærmest true med, at der ikke er butikker længere. Vi har et produkt, der er konkurrencedygtigt og godt, og derfor skal man handle hos os. Det skal vi vise kunderne.
Ketchuppen er ude af flasken
For detailhandelseksperten Dorte Wimmer fra Retail Institute Scandinavia er der ingen tvivl om, at kommunerne spiller en nøglerolle i at sikre levende handelsbyer.
– Kommunerne skal lytte til butikkerne – og høre efter. Det er vigtigt, at man tilpasser sig fremfor at lave regler og begrænsninger. Det handler om at vurdere, om regler og reglementer nu også er fornuftige, eller om det i virkeligheden er mere klogt at droppe dem, siger hun.
Dorte Wimmer er dog ikke så bekymret for, om kunderne nu også kommer tilbage.
– Vi ser en ketchup-effekt lige nu, hvor mange af os har mange penge mellem hænderne i form af feriepenge, og hvor vi savner de fysiske butikker. Vi vil ud og røre ved varer og tale med mennesker. Det momentum skal kommuner, handelsstandsforeninger og butikker ride videre på, så det varer ved henover sommeren, siger hun.
Det kræver, at gågaden tilbyder andet og mere end bare butikker med et godt udvalg. Det har netbutikkerne også. Vi skal have oplevelser til sanserne – og ganen.
– Der skal være et udbud af gode caféer og restauranter. Det ser vi også storcentrene opruste på for tiden. Vi vil have flere behov dækket på samme tid, lyder det fra Dorte Wimmer.
##ContentBoxStart##262966##ContentBoxEnd##
Ekstraordinære løsninger
I Holstebro melder chefen for Holstebro Handel, Jens Kristian Larsen, også om, at kunderne er kommet tilbage på gågaden. Og siden marts sidste år er fem nye butikker kommet til, så der i dag er flere, end før coronaen kom til landet.
Udfordringerne i forbindelse med genåbningen er langt fra overstået, for senere i april åbner restauranterne. Gågaderegulativet siger, at der må sidde et antal indenfor og et mindre antal udenfor. Men hvad nu, når der ikke sidder nogen indenfor?
– Jeg håber, vi kan lave nogle ekstraordinære vilkår for restauranterne, så de kan have flere gæster udenfor end normalt. Det lavede vi sidste år, så det håber jeg, vi kan blive enige om igen.
Som han ser det, er der plads til forbedring for Holstebro og andre kommuner, når det kommer til at samarbejde med de handlende.
– Vi skal ikke være bedre end München eller Berlin. Vi skal såmænd bare være bedre end nabobyerne. Vi kan jo se på byer som Viborg, Aalborg og Vejle, at det kan lade sig gøre. Det kræver noget risikovillighed. Kommunen må tage noget ansvar og lade være med at sige ”det kan vi nok ikke”, siger Jens Kristian Larsen. • mdbr@kl.dk
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-7-side-22-23.pdf