
Genstart samarbejdet med mennesker med handicap
Social- og Indenrigsministeriets Socialpolitiske Redegørelse for 2019 viste, at der i perioden 2016-2019 er kommet omkring 14.800 flere børn, unge og voksne med sociale problemer eller handicap, som får hjælp i kommunen.
Det er et vaskeægte velfærdsparadoks, at vi hjælper flere og flere, samtidig med at der ytres massiv utilfredshed.
Men uanset hvor mange vi hjælper, skal vi tage alvorligt, at mange borgere og familier med handicap inde på livet ikke oplever at få den hjælp, de har behov for, og ikke er tilfredse med samarbejdet med kommunen.
Selvom kommunerne hver dag gør en kæmpe indsats for at forsøge at møde borgernes behov og hjælpe den enkelte, så må vi erkende, at vi ikke er gode nok til at finde de rette løsninger og møde den enkelte på en værdig og anerkendende måde.
Der er flere årsager til problemerne, og flere løsninger. Første skridt er, at vi bliver bedre til at inddrage borgerne. Det er baggrunden for, at Danske Handicaporganisationer og KL har udviklet fem fælles principper for god borgerinddragelse.
Sammen med Danske Handicaporganisationer har KL også lanceret en retssikkerhedsalliance, som har til formål at styrke retssikkerheden for mennesker med handicap. En række kommuner, andre organisationer og foreninger på handicapområdet er inviteret til at deltage.
I alliancen skal vi til bunds i, hvad der giver utilfredshed og manglende tillid, og hvordan vi kan styrke det gode samarbejde og dialogen. Og vi skal sammen komme med konkrete løsningsforslag, så vi får styrket retssikkerheden.
I kommunerne er vi til for at yde den nødvendige service til borgerne i det nære og i hverdagslivet. Vi er også til for mennesker med handicap, og mange er afhængige af livslang støtte og hjælp fra kommunen.
Det er tid til at genstarte vores samarbejde med mennesker med handicap. Det kræver også en intensiveret dialog med regeringen og Folketinget om rammer og ressourcer. •