
KL vil have mere ledelse og mere brugerinddragelse i ældreplejen
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Flere sager om forråelse i ældreplejen har katapulteret det allerede højt prioriterede område længere op på den nationale dagsorden. Senest da en video fra et plejehjem i Helsingør viste en ansat, der talte voldsomt grimt til en dement beboer.
Med det bagtæppe og med den generelle tendens med et stigende antal ældre som kontekst tager KL i dag syv konkrete forslag, der skal forbedre ældreplejen i Danmark, med på Ældretopmøde 2020.
KL peger på, at godt nok bliver de ældre generelt mere sunde og mere aktive, men der er også flere og flere ældre med kroniske sygdomme. Og den situation stiller nye krav til ældreplejen, siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S).
– Vi kan ikke fortsætte med at gøre, som vi hidtil har gjort. Vi er nødt til at finde nye veje, som ruster vores ældrepleje til at imødekomme de udfordringer, vi står over for, så vi sikrer vores ældre en god og værdig ældrepleje, siger han.
Blandt de syv initiativer er blandt andet et forslag om at gøre det obligatorisk for alle plejehjem at nedsætte en bestyrelse, hvor pårørende, brugere og personer fra lokalområdet er repræsenteret. Her skal de kunne påvirke hverdagen på plejehjemmene.
KL foreslår også, at der bliver afsat flere penge til at styrke ledelsen på plejehjemmene. Konkret betyder det, at KL gerne vil have penge til at ansætte flere ledere og til at efteruddanne ledere, ligesom KL efterspørger løsninger til at sikre, at medarbejdere, der ikke lever op til deres ansvar, som i eksemplet fra Helsingør, ikke igen kan få arbejde i ældreplejen.
– Vi har et fælles ansvar for at få skabt de rammer, som gør, at den enkelte borger bliver mødt med nærvær og den omsorg, som han eller hun har brug for. Det er altafgørende, og jeg er glad for, at vi nu tager hul på diskussionerne om de langsigtede prioriteringer og løsninger, siger Jacob Bundsgaard om Ældretopmødet, der er arrangeret af Sundhedsministeriet, FOA, Ældre Sagen og KL.
Ældretopmøde 2020 finder sted digitalt onsdag og torsdag.
Hele udspillet kan findes på KL’s hjemmeside. jki@kl.dk
De syv forslag
1. Større fokus på rekruttering og kommunernes komplekse uddannelsesopgave
KL foreslår, at der fra nationalt hold afsættes permanente midler til at styrke praktikdelen af SOSU-uddannelserne, så frafaldet at elever kan nedbringes. Derudover foreslår KL, at der etableres korte, erhvervsrettede kurser, der gør det muligt for andre faggrupper at blive omskolet til et job i ældreplejen.
2. Et styrket, sundhedsfagligt fokus i ældreplejen
KL foreslår, at der udbydes praksisnær uddannelse om demens, psykiatri mv. til alle relevante medarbejdere i ældreplejen for at sikre de rette sundhedsfaglige kompetencer til at varetage plejen af borgere med demenssygdom.
3. Styrket bruger- og pårørendeinddragelse med nye, obligatoriske bestyrelser
KL foreslår, at der indføres obligatoriske plejehjemsbestyrelser, som inddrages i – og får indflydelse på – hverdagen på plejehjemmet. Medlemmerne af bestyrelsen kan være pårørende, brugere og lokale ressourcepersoner.
KL foreslår desuden, at der ved behov tilbydes supervision og faglig rådgivning med henblik på at sikre et godt pårørendesamarbejde.
4. Ledelsen skal tættere på kerneopgaven og rammerne skal styrkes
KL foreslår, at der fra nationalt hold afsættes midler til at styrke den faglige ledelse i ældreplejen. Midlerne skal bruges til at ansætte flere ledere lokalt på plejehjemmene og i hjemmeplejen, samt til videre- og efteruddannelse af lederne. Samtidig bør der laves konkrete løsninger, som sikrer, at de få medarbejdere, som svigter deres ansvar, ikke kan få job i plejesektoren igen.
5. Sparring og refleksion i hverdagen
KL foreslår, at de mange gode faglige metoder, som anvendes i ældreplejen (”I Sikre Hænder”, BPSD, supervision mv.) udbredes langt mere systematisk, så der skabes en lærende kultur i ældreplejen med fokus på sparring og refleksion.
6. Tættere samarbejde mellem visitationen og medarbejderne i plejen
KL foreslår, at samarbejdet mellem visitationen og driften tænkes tættere sammen til gavn for borgeren.
7. En ny, forenklet tilsynsmodel
KL foreslår, at det sundhedsfaglige tilsyn og ældretilsynet, der begge føres af Styrelsen for Patientsikkerhed, lægges sammen til ét tilsyn. Samtidig skal det nye tilsyn have et stærkere fokus på læring og faglig refleksion.