
Helene Bækmark bliver direktør i Randers
tekst Jon Kirketerp Jørgensen
Randers Kommune har ansat 53-årige Helene Bækmark som direktør for social- og arbejdsmarkedsområdet. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.
– Vi får en direktør, der er stærk på strategi, udvikling og implementering, og som har lang erfaring i at betjene byråd og politiske udvalg samtidig med, at hun har en dyb faglig forståelse og viden inden for både social- og arbejdsmarkedsområdet. Det er væsentlige erfaringer på et område, hvor der ofte sker ændringer og reformer. Samtidig er Helene Bækmark en direktør, der forstår at understøtte sin organisation med retning og udvikling for den enkelte, siger Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.
Helene Bækmark var senest ansat som kommunaldirektør i Faaborg-Midtfyn Kommune. Ansættelsen endte med, at hun i september 2019 blev sygemeldt og samme måned indgik en fratrædelsesaftale, som betød, at hun forlod stillingen den 1. oktober.
Forud var gået længere tids uro i forvaltningen, hvor en række chefer forlod deres stillinger. De lokale og regionale medier på Fyn beskrev indgående uroen i forvaltningen og de afdækkede sager om et seminar for Faaborg-Midtfyns direktion på et hotel i Nyborg og Helene Bækmarks rolle i sagen om Midtfyns Fritidscenters konkurs, hvor et rådgivningsfirma ejet af Helene Bækmarks bror spillede en rolle.
I forbindelse med Bækmarks fratrædelsesaftale sagde borgmester Hans Stavnsager (S), at han fandt den offentlige kritik urimelig.
– Der har i perioder været meget kritik af Helene Bækmark i offentligheden – en kritik, som jeg har fundet urimelig. Men disse ydre forhold har skabt så vanskelige arbejdsvilkår for kommunaldirektøren, at det er bedst for alle parter, at vores samarbejde afsluttes. Jeg ønsker ikke, at Helene Bækmark skal belastes yderligere, og jeg ønsker ikke, at Faaborg-Midtfyn Kommune skal leve med en fortsat usikkerhed om vores administrative ledelse, sagde han i slutningen af september sidste år, da fratrædelsesaftalen var indgået.
Helene Bækmark forklarede sig selv på LinkedIn.
– I mere direkte tale har Fyens Stiftstidende over lang tid bragt mange artikler om mig. Artikler der sammenlagt har karakter af mobning og i et antal, der ikke er proportionalt. Jeg trækker mig fra Faaborg-Midtfyn Kommune mens mit helbred stadig kan finde tilbage til fuld styrke, skrev hun dengang.
Men nu er Helene Bækmark altså tilbage i det kommunale, hvor hun i første omgang glæder sig til at hilse på sine nye kolleger.
– Jeg glæder mig til at indgå i arbejdet med at præge udviklingen af vores samlede velfærdssamfund. Men lige nu og her glæder jeg mig allermest til at hilse på mine nye kollegaer; medarbejdere, ledere og chefer og ikke mindst byrådet. Og jeg glæder mig til at lære Randers at kende, jeg er allerede begyndt. I weekenden var min familie og jeg på tur, hvor vi bl.a. var med Udbyhøj kabelfærge og besøgte Udbyneders smukke kirke, siger Helene Bækmark.
Helene Bækmark er uddannet cand.jur og efteruddannet på blandt andet Harvard Universitys John F. Kennedy School of Government samt INSEAD.
Før tiden i Faaborg-Midtfyn var hun direktør for ældre og handicap i Odense Kommune og social, sundhed og arbejdsmarked i Fredericia Kommune.
I Fredericia Kommune stod hun i 2009 fadder til pilotprojektet "længst muligt i eget liv", der siden er blevet kaldt et paradigmeskift på ældreområdet. I stedet for blindt at tilkende ældre ydelser skiftede fokus til at hjælpe de ældre til at holde sig selv i gang og på den måde udskyde den mere plejekrævende periode i de ældre borgeres liv. Modellen er siden blevet udbredt til stort set hele landet og bliver nu kaldt Fredericia-modellen.
Hun tiltræder i Randers Kommune den 1. november. jki@kl.dk