
KL: Galimatias ikke at bruge Covid-erfaringer i beskæftigelsesindsatsen
tekst Thomas Kokholm Nielsen
En ny undersøgelse blandt mere end 2.000 jobcentermedarbejdere peger på, at der er brug for bedre muligheder for at kunne veksle mellem digitale kontaktformer og personligt fremmøde i beskæftigelsesindsatsen. Undersøgelsen er lavet af KL, HK Kommunal og Socialrådgiverne.
Dermed siger alle det. Først var det jobcentercheferne, der pegede på det. Så var det de ledige selv. Og nu er det også medarbejderne i landets jobcentre, der taler for at gøre samtaleformen i den aktive beskæftigelsesindsats mere fleksibel.
I undersøgelsen siger 84 procent af medarbejderne, at borgerne har taget positivt imod at blive kontaktet via eksempelvis telefon, mail, Skype eller Teams.
Som sagt er de ledige også tilfredse med de digitale kontakter. Det viste KL’s nyhedsbrev Momentums undersøgelse for nyligt. Her svarede 92 procent af de ledige, der medvirker i undersøgelsen, at de er interesseret i, at flere samtaler med jobcenteret i fremtiden kan foregå via telefon eller video.
En tilsvarende undersøgelse blandt jobcentercheferne peger på, at det vil styrke beskæftigelsesindsatsen i fremtiden, hvis man får lov til at fortsætte med de digitale kontaktformer i et fleksibelt miks med de personlige samtaler.
Gør det permanent
I KL opfordrer man nu på den baggrund til, at man gør muligheden permanent.
– Jeg er rigtig glad for, at beskæftigelsesministeren har lyttet til os og forlænget muligheden for at holde digitale samtaler til 31. december i år. Men vi har brug for en dialog om at gøre den mulighed permanent, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S), der er formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.
Medarbejderne peger i undersøgelsen på, at de digitale kontaktformer skal kunne bruges som et supplement til de fysiske møder.
– Vi har gjort os nogle brugbare erfaringer under coronakrisen. Det vil være helt galimatias ikke at tage dem med i det videre arbejde, så vi kan sikre borgerne en beskæftigelsesindsats, der tager udgangspunkt i dem og deres behov. Jeg tror bestemt ikke, at digitale kontaktformer kan stå alene, men de kan være et rigtig godt supplement til det personlige fremmøde. Og vi har fået syn for sagen de seneste måneder for, at den enkelte medarbejder sagtens kan foretage dén vurdering. Det behøver vi ikke central styring til, siger Thomas Kastrup-Larsen.
I undersøgelsen svarer 41 procent af jobcentermedarbejderne, at de har haft bedre mulighed for at foretage vurderingen af borgerens behov for møder og tilbud under suspenderingen. Godt 16 procent vurderer omvendt, at de har haft sværere ved det, mens næsten 43 procent af de adspurgte vurderer, at de har haft samme mulighed for at vurdere, hvilke borgere der har haft behov for samtaler og tilbud. tkn@kl.dk