
Det blev et klart ja fra lærerne til en ny arbejdstidsaftale
tekst Thomas Kokholm Nielsen
Med to tredjedele flertal er den nye arbejdstidsaftale en realitet.
I alt stemte 35.893 medlemmer af Danmarks Lærerforening i urafstemningen. I alt var der 46.157 stemmeberettigede. Det vil sige 77,8 procent af de stemmeberettigede deltog, hvilket er tæt på rekorden fra overenskomstafstemningen i 2018.
– Jeg er meget glad for, at vi nu efter mange års svære forhandlinger står med en rigtig solid arbejdstidsaftale for lærerne. Lærerne har stemt ja til en aftale, der vil udgøre et helt afgørende bidrag til at skabe bedre rammer for deres daglige arbejde og et afgørende bidrag til styrke lærerprofessionens indflydelse på skolens udvikling, siger lærerformand Anders Bondo Christensen i en pressemeddelelse.
Anders Bondo Christensen trækker sig nu som formand.
Også stor glæde i KL
Afstemningsresultatet vækker også glæde i KL.
– Det er et stort ja, til en ny start for folkeskolen og et stærkt og forpligtigende samarbejde om at skabe de bedste forudsætninger for, at alle børn og unge i Danmark får et stærkt afsæt i livet. Det kræver dygtige og engagerede lærer. Med den nye aftale har vi givet hinanden hånden på, at fremtidens folkeskole skal skabes i samarbejde. Det er afgørende for, at de kan lykkes med den enormt vigtige opgave, det er at danne og uddanne vores børn og unge, siger Jacob Bundsgaard (S), KL’s formand.
I sidste uge godkendte KL’s bestyrelse aftalen, der sætter fokus på samarbejde og dialog. Aftalen indeholder konkrete procedurer for samarbejdet om lærernes arbejdstid, der skal give lærerne indsigt i og forståelse for de prioriteringer, der foretages, og danne grundlag for, at lærerne kan vurdere sammenhængen mellem tid og opgaver.
Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), der er formand for KL’s løn- og personaleudvalg, er også en glad mand. Det er ham, der har repræsenteret KL i de mange og lange forhandlinger med lærerne.
– Jeg er lettet, glad og tilfreds med, at det er lykkedes os i fællesskab at finde en løsning på den gordiske knude, som har præget debatten om folkeskolen i alt for mange år. Det har været vigtigt for lærerne, at de har indflydelse på og indsigt i, hvordan rammerne for deres arbejde fastlægges. Samtidig har det været vigtigt for kommunerne at fastholde en smidighed og fleksibilitet i hverdagen. Begge dele synes jeg, at vi er lykkedes med. Nu venter der et stort arbejde for både ledere, lærere og forvaltninger for at få aftalen til at virke i praksis, siger Michael Ziegler. tkn@kl.dk