Verdensmål oversat til brugbart dansk
tekst Frederikke Stoustrup
Kommunerne spiller en afgørende rolle i den bæredygtige udvikling, men selvom mange kommuner gerne vil arbejde mere med FN’s 17 Verdensmål, kan det være en stor udfordring at oversætte dem til en lokal dansk kontekst.
Ifølge en undersøgelse foretaget af KL har 58 ud af de 70 medvirkende kommuner allerede taget en beslutning om at arbejde med Verdensmålene, men samtidig svarer hele 30 procent, at de ikke har fastsat nogle indikatorer til at måle deres indsats.
Det skal den nye rapport ”Vores Mål”, som er udarbejdet af Danmarks Statistik og 2030-panelet, rette op på. Rapporten fastsætter 197 målepunkter, som skal medvirke til at løfte den danske indsats med Verdensmålene, og det er et oplagt sted at finde inspiration til lokale handlingsplaner, mener Laila Kildesgaard, direktør i KL og medlem af 2030-panelet.
– Arbejdet med FN’s Verdensmål er allerede solidt forankret i kommunerne, men vi kan se, at mange kommuner endnu ikke måler fremdriften. ”Vores Mål” er en del af værktøjskassen og det fundament, vi også i kommunerne kan bygge videre og handle på. Her er ”Vores mål” en kærkommen håndsrækning, da det peger på, hvilke sider af bæredygtighed som er vigtige at fokusere på for at kunne bevæge samfundet i en bæredygtig retning, forklarer hun.
Handlingsorienterede
De 197 danske målepunkter er fastsat på baggrund af 6.000 input fra danske virksomheder, organisationer, forskere og engagerede borgere. Laila Kildesgaard understreger, at indikatorerne i den nye rapport kan fremme kommunernes dialog og samarbejde med det lokale erhvervsliv, organisationer og borgere.
– Kommunerne er af natur handlingsorienterede og vil gerne være med til at løse verdens udfordringer. Men det lokale ejerskab og forankring til Verdensmålene er essentielt, så arbejdet ikke bare bliver en måleøvelse. Vi skal kunne løse de lokale udfordringer gennem arbejdet med FN’s Verdensmål, og her kan ”Vores mål” klart fokusere det arbejde. Mest vigtigt er det, at den enkelte kommune i deres prioritering kan vise, hvordan de gør en målbar forskel, siger hun. frst@kl.dk
Verdens første åbne verdensudviklingsprojekt
”Vores Mål” er verdens første åbne verdensudviklingsprojekt. Det er skabt i samarbejde mellem Danmarks Statistik og 2030-panelet og finansieres af Industriens Fond, Lundbeckfonden, Nordea-fonden, Realdania og Spar Nord Fonden.