
Flere hjemløse får egen bolig med ny metode
tekst Thomas Kokholm Nielsen
At flere hjemløse borgere i Horsens får en bolig og formår at fastholde den, afspejles i det faldende antal beboere, som i løbet af de seneste to år er blevet indskrevet på Forsorgshjemmet Sølyst i Horsens eller på et andet forsorgshjem i landet.
Ifølge Charlotte Jensen, leder af Hjemløseindsatsen i Horsens Kommune, skyldes den positive udvikling i høj grad brugen af Housing First-modellen. Her fokuseres der først og fremmest på at få hjemløse i egen bolig, hvorefter der følges op med den nødvendige individuelle støtte.
– Tidligere skulle hjemløse først være ude af deres misbrug og være fortrolige med helt elementære hverdags gøremål som at handle ind med videre, før man overhovedet begyndte at tænke i bolig. Housing First-indsatsen viser imidlertid, at hjemløse godt kan klare hverdagen under eget tag – også selvom de har et misbrug – når bare de får den nødvendige hjælp på sidelinjen, siger Charlotte Jensen.
Ædru i egen seng
I Housing First tager man altså udgangspunkt i, at den hjemløse først og fremmest skal have en bolig. Sideløbende arbejder man med de andre udfordringer.
90 procent af de Horsens-borgere, der kommer i egen bolig, bor der stadigvæk efter et år.
En af dem er 54-årige Anita Jæger Hansen. Hun er beviset på, at man med den rette støtte og vilje kan bygge et nyt liv op.
Anita, der har haft et stort alkohol- og stofforbrug siden ungdommen, fortalte for et år siden om sit nye liv i en lejlighed i Horsens. Om hvordan hun ændrede kurs ved udsigten til at kunne dø af sit misbrug og blev hjulpet godt på vej af Housing First-indsatsen.
Siden har hendes dage været brolagt med små og store succeser. For eksempel vejer hun nu adskillige kilo mere. Hun har styr på sin økonomi og sit netværk. Hun er blevet klippet korthåret, og så er hun den lykkelige ejer af en helt ny seng.
Om årsagen til at hun først nu er blevet i stand til at leve et ædru liv, forklarer hun:
– Jeg har været ind og ud af mange forløb, men det er første gang, jeg føler, at jeg bliver taget alvorligt. Jeg kender specialvejlederne og skal ikke starte forfra hver gang.
Et tæt tværfagligt samarbejde omkring de hjemløse, så ingen falder imellem to stole, er altafgørende for at nå resultater, påpeger Sarah Thastum Mc Creesh, der var Anitas bostøtte, da hun flyttede i egen bolig.
– Anita fik hjælp til at komme ud af sit misbrug og til at etablere et nyt netværk. Det har resulteret i, at hun er blevet en rigtig god rollemodel for Housing First-indsatsen. Dét og så selvfølgelig hendes egen vedholdende vilje til at ville ændre på sit liv, siger Sarah Thastum Mc Creesh.
Om Housing First og efterværn
Efterværn ud fra CTI-metoden (Critical Time Intervention) tilbydes i ni måneder
Fase 1: hyppig kontakt med CTI-støtten efter indflytning. Hjælper med praktiske ting (planlægning af dagligdags gøremål, overblik over økonomi m.m.).
Fase 2: mindre kontakt med CTI-støtten efter de første tre måneder. Fokus på at opbygge netværk, afprøve aktiviteter og fritidstilbud, fortsat støtte til at gennemføre planen.
Fase 3: CTI-støtten drosler endnu mere ned på kontakten efter seks måneder. Fortsat støtte til opbygning af netværk.
Efter CTI-støtten kan borgeren søge om hjælp og støtte i Specialvejledningen, for eksempel Mestringsenheden.