
Det er et perfekt match
Udviklingsprojektet ”Aspiranterne” blev sparket i gang den 11. august i Helsingør, og i de efterfølgende seks måneder skal flere kulturinstitutioner medvirke til, at syv sårbare unge kommer tættere på uddannelse og arbejdsmarked.
Gennem kreativt arbejde flere steder i organisationerne hos Værftsmuseet, Kulturværftet, M/S Museet for Søfart og biblioteket i Helsingør skal de unge, som lige nu er på offentlig ydelse, løfte deres selvværd og få et bedre liv.
Helsingør Kommune har bidraget med 1,5 millioner kroner over de fem år, som projektet i sin helhed kommer til at vare, og borgmester Benedikte Kiær er henrykt over udsigten til at følge udviklingen.
– Det er et perfekt match, og det bliver ekstremt spændende at følge, siger Benedikte Kiær.
– Det her udviklingsprojekt ligger helt naturligt hos os. Vi har en lang tradition for at bruge kulturen i dannelsen af vores unge mennesker, og så er kultur og turisme en væsentlig del af vores erhvervssatsning og beskæftigelse her i kommunen. Kultur og dannelse er vigtig for den udvikling, vi går igennem som mennesker, siger borgmesteren.
– Vi hører til en af de kommuner, som har mange udsatte borgere – også blandt de unge. De står i en rigtig svær udgangsposition til et liv, hvor de kan få deres drømme opfyldt. Vi håber, at kulturen kan motivere dem og give dem den støtte, der skal til, for at de kommer i gang med en uddannelse og dermed kan få fodfæste på arbejdsmarkedet, siger hun.
Som led i udviklingsprojektet skal flere af forvaltningerne i Helsingør Kommune arbejde sammen, og det bifalder Benedikte Kiær.
– Det er så fint. Vi er allerede i gang med at øve os rigtig meget på det – også når det gælder socialt udsatte. Vi vil gerne lave en kobling mellem det kulturelle område og mennesker med sociale udfordringer. Vi tror på, at det kan berige den indsats, vi har, over for nogle af de sårbare grupper, siger Kiær.
Hun håber på gode resultater, og hvis det bliver tilfældet, er hun klar til at dele ud af erfaringerne.
– Det er vigtigt, at når man gør det, så gør man det med de styrker, man har i den enkelte kommune. Vi er stærke på kultur og på det maritime område, og det er den DNA, vi bruger her. Der kan være andre kommuner, der har nogle styrker på andre områder, men hvor man også kan arbejde på tværs af sektorer. Det handler meget om, hvordan man designer det.
– Hvis det viser gode resultater, vil jeg hjertens gerne fortælle om det andre steder – og selvfølgelig fortsætte med det her hos os selv, siger Benedikte Kiær. •
YDERLIGERE MATERIALE
-
PDF
DK-15-side-34.pdf