
Borgmester efterlyser autorisation til sosu-hjælpere
tekst Gitte Johansen
Der mangler redskaber til at forhindre, at brodne kar kan få job i ældreplejen hos en ny arbejdsgiver, der ikke er opmærksom på en tidligere sag. Det mener Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K) efter den tragiske sag, hvor en fastansat mandlig social- og sundhedshjælper ydmyger en 83-årig demensramt kvinde i hendes bolig på plejehjemmet og efterfølgende deler videoen med en bekendt.
– Jeg kunne godt ønske mig, at Folketinget kigger på, hvordan man sikrer, at medarbejdere, der handler som vedkommende her, ikke blot får et tilsvarende arbejde i en anden kommune, siger Benedikte Kiær.
Når kommuner i dag ansætter medarbejdere til ældreplejen, har de mulighed for at indhente referencer og straffeattester. Men da det ikke nødvendigvis altid sker, foreslår Benedikte Kiær en statslig ordning, der minder om det nuværende autorisationsregister, hvor Styrelsen for Patientsikkerhed fører tilsyn med den enkelte sundhedsmedarbejder.
– Det handler om at ligestille og autorisere alle relevante fag inden for social- og sundhedsområdet. Det er jo de samme mennesker, man som omsorgsperson skal være der for, uanset om man er for eksempel social- og sundhedshjælper, social – og sundhedsassistent eller sygeplejerske, siger Benedikte Kiær.
I dag har social-og sundhedsmedhjælpere ikke en autorisation. Titlen som sosu-assistent er derimod beskyttet. Det betyder, at sosu-assistenter skal søge autorisation, når de har bestået erhvervsuddannelsen for at få lov til bruge titlen.
Autorisationen indebærer, at Styrelsen for Patientsikkerhed fører tilsyn med medarbejdernes professionelle virke, og hvis de er til fare for patientsikkerheden, kan de miste autorisationen på samme måde som sygeplejersker og læger kan det. gij@kl.dk