
Syv kommuner deler skattepulje, to får nej – og få er rigtig glade
tekst Mads Brandsen
Social- og Indenrigsministeriet har torsdag meldt ud, hvordan den sidste rest af rammen til skatteforhøjelserne i kommunerne skal fordeles.
Det drejer sig om 194,2 millioner kroner, som ni kommuner har lagt billet ind på.
Mens Gentofte, Vallensbæk, Hørsholm, Rudersdal, Hillerød, Greve og Fanø har fået ja til deres ansøgninger, har ministeriet vendt tommelfingeren nedad til Lyngby-Taarbæk og Helsingør.
Borgmester Benedikte Kiær (K) valgte at lytte til røster i byrådet, der gerne ville sætte skatten yderligere op og søgte derfor om at få del i puljen.
– Jeg havde det selv sådan, at der var nogle kommuner, som var hårdere ramt end os, fordi de også ville også ville miste noget kompensation. Derfor har jeg haft den klare opfattelse af, at vi ikke stod først i rækken, siger Benedikte Kiær, der derfor ikke er rigtig ærgerlig i dag.
Så kunne man fristes til at tro, at hendes partifælle og borgmesterkollega i Vallensbæk, Henrik Rasmussen (K), har svært ved at få armene ned.
– Det er da dejligt, at vi får lov til at hæve skatten og beholde pengene, så borgerne får gavn af dem, siger han og fortsætter:
– Men det er jo stadig en konsekvens af udligningsreformen, og den synes jeg stadig ikke godt om. Jeg føler mig lidt som ludobrik, hvor jeg måske nok har vundet i dag, men jeg kan jo godt huske den dag, det stod klart, hvordan udligningsreformen ville påvirke os, siger Henrik Rasmussen.
Heller ikke hos borgmester Pernille Beckmann (V) i Greve er der jubel og festlig stemning i dagens anledning.
– Når nu virkeligheden er, at Folketinget har sendt Greve-borgerne en ekstraregning, glæder det mig, at de tilgodeser os her. Andet havde næsten ikke været til at holde ud, men jeg er fortsat meget ærgerlig over, at vi økonomisk bliver ramt så hårdt, skriver hun i en sms.
I Hørsholm savner borgmester Morten Slotved (K) svar fra ministeriet på et ret centralt spørgsmål.
– Vi mangler et svar på, hvad der sker næste år, hvis jeg eksempelvis hæver skatten med 0,1 procent i år. Det giver mig 7,5 millioner kroner i kassen, men hvad med næste år? Smilende har partierne bag udligningen sagt, at man ikke skal betale overudligning af det, man hæver skatten med, men jeg kan ikke få det på skrift fra ministeren, siger han.
Men er der slet ikke nogen, der er glade?
Jo. Det er Jens Ive (V), borgmester i Rudersdal.
– Vi er meget glade for, at vi er blevet imødekommet her. Det betyder, at vi kan starte arbejdet med den store investering i børn, unge og idræt, som vi har planlagt at bruge pengene på, siger han med henvisning til budgettet for næste år, som prioriterer netop de tre områder. mdbr@kl.dk
Fordeling af restramme til skatteforhøjelser for 2021 (i millioner kroner)
Gentofte: 115,2
Vallensbæk: 8,9
Hørsholm: 18,5
Rudersdal: 27,0
Fanø: 1,0
Greve: 12,7
Hillerød: 10,9
Lyngby-Taarbæk: 0
Helsingør: 0
Total: 194,2
Kilde: Social- og Indenrigsministeriet